• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проф. Ваня Добрева: Името на Георги Кирков е символ на почтеност и безкористно служене на идеите за солидарност

Проф. Ваня Добрева: Името на Георги Кирков е символ на почтеност и безкористно служене на идеите за солидарност

/КРОСС/ "Името на Георги Кирков е символ на почтеност и безкористно служене на идеите за солидарност, справедливост и свобода". Това каза заместник-председателят на Градския съвет на БСП в София проф. Ваня Добрева. Тя произнесе слово пред паметника на Георги Кирков в центъра на столицата по повод 150-годишнината от рождението на Майстора. На тържественото отбелязване на годишнината, организирано от столичните социалисти, присъстваха общинският съветник от групата на БСП в СОС Николай Николов, последният председател на Кирковски район Васко Бояджиев, главният редактор на вестник "Земя" Теофан Германов и много граждани.

"Днешните поколения сме в дълг пред Георги Кирков. Дълг, който изисква да си припомняме, че моралът и честността, талантът и интелектът, скромността и безкористното служене на идеите за солидарност, справедливост и свобода, обикновено не са източник на печалба, нито повод за лесна кариера, каза проф. Добрева. - Но те са духовните скрижали, които ни завеща Георги Кирков, те са наследството, което дава истинския смисъл на това да си социалист. Да работиш наистина за развитието на Отечеството ни. Името на Кирков отдавна се е превърнало в символ на почтеност, на класова непримиримост, на безкрайна обич към онеправданите и хората на наемния труд. Като своя приятел Алеко Константинов, Кирков безпощадно атакува недъзите на буржоазното общество, със средствата на сатирата и хумора обрисува характерни за времето типажи на военолюбци, търгаши, на псевдодемократи и самозабравили се парвенюта".

Общинският съветник Николай Николов каза в словото си, че подобни събития, като отбелязването на годишнината от рождението на Георги Кирков са важни за паметта на поколенията. "В България днес малцина знаят кой е Георги Кирков. Казвам това, за да спрем покорния отказ от истинската ни история. От подмяната, от цензурата, от лъжите. От опита за изтриване на народната памет. А народ без памет няма бъдеще, заяви Николай Николов. - Наш дълг е да помним делата на предците ни, защото това са нашите уроци. А уроците на личности като Георги Кирков са безценни".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.