• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ген. Киров: На Балканите има условия за радикализация на лица от малцинствата

Ген. Киров: На Балканите има условия за радикализация на лица от малцинствата

/КРОСС/ "В страните от Балканския регион съществуват условия за радикализация на лица от малцинствата", коментира пред Радио „Фокус" бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. По димите му на територията на държави като Албания, Косово, Македония, Черна гора и България са идентифицирани т.н. „спящи клетки", към които се числят бойци единаци, които в даден момент могат да представляват сериозна опасност за местното население.

"Не липсват бойци в редиците на ИДИЛ, дошли именно от тези балкански страни, които след пораженията на групировката можем да очакваме, че ще се завърнат в родните си места", добави той.

„Всичко това показва, че в страните от Балканския полуостров, в това число и България, съществуват условия за радикална дейност и активизация на такива клетки и лица към тях. Това са явления, останали от разпада на бивша Югославия, като те продължават да имат своето активно действие и до днес. Територията на балканските страни освен като зона, която е потенциална за извършване на терористични актове, следва да се разглежда и като зона, през която преминават и намират логистична подкрепа лица, чиито стремежи са насочени и към различни европейски страни", обясни ген. Кирчо Киров.

Той обърна внимание, че въпреки материалните загуби на групировката „Ислямска държава" в районите от Близкия изток, джихадистите нямат намерение на преустановят атаките си в други части на света, като напротив разширяват обхвата на своята дейност. "След загубите на ИДИЛ на бойното поле следва по-трудната битка с идеологията на групировката", коментира ген. Киров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мисля, че опасността от радикализация не е само сред малцинствата. И това основно се дължи на липсата на адекватна и справедлива съдебна система....

18.07.2017 14:13:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.