• 23 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8059
  •  GBP / BGN 2.2965
  •  CHF / BGN 1.9746
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ген. Киров: ДАНС и „Военна информация" да са в директна връзка със специалните служби на Турция и Гърция

Ген. Киров: ДАНС и „Военна информация" да са в директна връзка със специалните служби на Турция и Гърция

/КРОСС/Според генерал Кирчо Киров, бивш ръководителя на Националната разузнавателна служба, има пролуки в професионалната, и особено в психологическата, подготовка на нашите полицаи. Затова той смята, че случаят край Средец може да се повтори и на други места по границата ни. 

Очевидно е, че има пробив и там трябва да се концентрира вниманието на МВР, каза ген. Кирчо Киров в ефира на ТВ7. Според него външните разузнавателни служби са тези, които първи трябва да долавят сигнали за мигрантските потоци.

ДАНС и „Военна информация" към МО трябва да са в директна връзка със специалните служби на Турция и Гърция, защото те разполагат с изпреварващата информация и прогнозите за сформирането на тези групи, които се канят да преминат границата, подчерта бившия разузнавач №1.

Безспорно поведението на ръководството на МВР ще бъде един знак към останалите служители на полицията, каза ген. Киров.

Що се отнася до това дали патроните трябва да бъдат стоп патрони или бойни, генерал Киров смята, че трябва да решат специалистите. Има толкова много страни в един такъв случай като този край Средец, че едва ли можем да проникнем в него в дълбочина, коментира генерал Киров. Той обаче отбеляза, че предвид факта, че граничните полицаи се намират в далеч по-екстремна, по-трудна, обстановка от колегите им във вътрешността на страната, смята, че техните оръжия трябва да са заредени с бойни патрони.

Ситуацията е стресова и за двете страни - и за мигрантите, и за граничните полицаи, коментира ген. Киров. Мигрантите съзнават, че преминавайки незаконно границата, са в сериозно нарушение, а тримата полицаи се изправят изведнъж пред 54-ма незаконно пресичащи границата ни.

По отношение на събитията в Сирия и намесата на Русия генерал Кирчо Киров каза: 

Има няколко варианта. Единият е да прогнозираме, че в следствие на намесата ще се увеличи потокът бежанци от Сирия. Другият - да считаме, че с руската намеса в Сирия се променя коренно конфигурацията в Близкия Изток. От трета гледна точка близостта на Турция и нейната роля за действията в Сирия не са за подценяване.
Това са неща, които трябва много прецизно да бъдат наблюдавани и анализирани от външните разузнавателни служби.

Ние трябва да осъзнаваме собствената си стойност и тежест като член на НАТО и ЕС и същевременно на двустранните ни отношения с Русия, каза още той в контекста на конфликта Борисов - Лавров. 

Аз съм изненадан от острата реакция на премиера, който запазваше доброжелателен тон с Русия. И аз мисля, че трябва да го запазим, завърши генералът. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.