• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Прекалено фокусирани сме върху света, създаден от няколко европейски държави преди 150 години (видео)

Прекалено фокусирани сме върху света, създаден от няколко европейски държави преди 150 години (видео)

/КРОСС/ Европа и САЩ вероятно ще постигнат разбирателство с Русия за паралелен подход към проблема „Ислямска държава", тъй като в дългосрочна перспектива нашите цели по темата за радикалния ислям трябва да са в една посока, казва бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

След като САЩ доминираха в Близкия Изток за повече от 30 години, Русия се ангажира в региона, защото възходът на радикалните ислямистки движения се превърна в заплаха за вътрешната й стабилност, каза Кисинджър на годишния Глобален форум по сигурността, организиран от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон.

Капацитетът на Русия да провежда значими военни операции сама е ограничен заради икономическите й трудности, смята Кисинджър.

Според неговия анализ стратегическата причина Русия да навлезе в Близкия Изток е страхът, че ако недържавни радикални ислямистки организации завземат позиции в Близкия Изток, те рано или късно ще достигнат до Русия и там ще имат добра хранителна среда.

Русия се опитва да предотврати възникването и консолидацията на този тип радикална ислямистка (заплаха) и в този смисъл целите, които те набелязват самостоятелно, са наистина сходни с нашите. Така че виждам възможност - всъщност вероятност - да постигнем разбирателство с Русия за паралелен подход към проблема ИД, смята Кисинджър.

Въпреки че събитията в Париж напомнят терористичните атаки в Ню Йорк, Лондон и Мадрид от 2001 г. насам, тяхната изключителна бруталност е това, което ги отличава, каза още Кисинджър.

Според него това, което прави „Ислямска държава" толкова опасна, е, че пренебрегва националните граници и заявява универсални претенции като средство за отхвърляне на целия международен ред. Шокиращата бруталност на методите, които използва, трябва да демонстрират неадекватността на сегашната система.

Това предизвикателство срещу столица, която от толкова дълго време е символ на континента и на политическата еволюция на Европа трябва да накара Европа да реши дали иска да участва като активен член на западната общност в справянето с фундаменталното предизвикателство за западните ценности под формата на джихад, коментира Кисинджър.

Сегашната криза в Близкия Изток е комбинация от три различни конфликта, смята той. Това, което започна като напрежение между поданици и властници, се превърна в етническа и сектантска война. А в започналите граждански войни, прескачащи границите, начертани след Първата световна война, групировки като ИД и „Ал Кайда" заявиха предизвикателство срещу международния ред, каза Кисинджър.

Едно от решенията може да бъде установяване на границите в Близкия Изток, но да се постигне това мирно, ще е голямо предизвикателство. Световните сили заедно с регионалните лидери може би могат да постигнат съгласие за система на възстановяване на жизнеспособните държави.

Това, което западните политици трябва да направят, е да постигнат съгласие за същността на проблема и да начертаят решения, вместо да повтарят лозунги, които ни докараха до сегашната ситуация, каза Кисинджър.
Прекалено много сме фокусирани върху един свят, създаден от няколко европейски държави преди 150 години, смята Кисинджър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Глупаво нищоговорене на един идиот.

18.11.2015 13:28:10

Анонимен

Напротив доста точен.

18.11.2015 10:36:24

Анонимен

Банален, скучен, предвидим. Човек от една отминала епоха, както и страната му - излишна и отдавна пример каква не трябва да бъде една страна!

18.11.2015 09:07:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.