• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ето какво мислят китайските медии за "голямата сделка" на Тръмп

Ето какво мислят китайските медии за "голямата сделка" на Тръмп

/КРОСС/Много шум се вдигна, покрай "частичната сделка" между САЩ и Китай и то най-вече от президента Тръмп и неговите подгласници. Но какво смята другата страна на монетата - Китай относно "успешните преговори"? Китайските държавни медии изглеждаха далеч по-предпазливи по повод честването на частичната търговска сделка между САЩ и Китай и предупредиха Вашингтон да „избягва отстъплението".

САЩ спряха планираното повишение на тарифите до 30% от 25%, за китайски внос на стойност поне 250 милиарда долара, което трябваше да влезе в сила от вторник. Но тарифното увеличение от септември не беше отменено и плановете за поредното повишение на тарифите на нов китайски внос от 15-ти декември, все още са в сила. "Докато изглежда, че преговорите са дали фундаментално разбиране по ключовите въпроси и по-широките ползи от приятелските отношения, шампанското вероятно трябва да се държи неотворено и в леда, поне докато двамата президенти не поставят подписите си на хартия", пише China Daily, официален китайски държавен вестник.

Какво мислят в Китай за търговската сделка? Китайските държавни медии предупредиха САЩ през уикенда да „избягват настъплението" относно частичното търговско споразумение и изразиха предупреждение за началната фаза на сделката, която президентът Доналд Тръмп нарече „много съществена". Ако се има предвид досегашната практика, винаги има възможност Вашингтон да реши да отмени сделката, ако смята, че това ще служи по-добре на нейните интереси, се казва още в китайския вестник. В свой материал озаглавен „Нека да завършим фаза първа, преди да преминем към следващата", официалният китайски държавен английски вестник посочи недпредсказуемостта на администрацията на Тръмп по отношение на външната политика. „САЩ трябва да избягва отстъпването от сделка, както беше в миналото, и вместо това да цени постигнатото като проява на здрави и стабилни отношения между Китай и САЩ, които обслужват интересите на двете страни и на света", се казва в китайската медия. Отделно, Daily People - собственост на Комунистическата партия на Китай - повтори в статия от събота: „Няма победители в търговската война и двете страни не трябва да попадат в капана за загуба."

САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света, бяха въвлечени в продължителна търговска война повече от година, хвърляйки сянка върху глобалния растеж. Позовавайки се на глобалното икономическо забавяне, People's Daily добави: „Светът се нуждае от Китай и САЩ, за да си сътрудничат помежду си, за да влагат положителна енергия в световната икономика и да използват възможностите за по-светло бъдеще". Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че първата фаза на търговската сделка ще бъде изготвена през следващите три седмици. Като част от първа фаза, Китай ще закупи между 40 и 50 милиарда долара американски селскостопански продукти. „Фаза втора ще започне почти веднага" след подписването на първата фаза, заяви Тръмп в Овалния кабинет заедно с вицепремиера на Китай Лю Хе. Още по темата: Уолстрийт не купува "частичната сделка" между САЩ и Китай Кой е най-лошият сценарий за развитието на спора САЩ-Китай?

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.