• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

САЩ и Китай сключиха частична сделка, но краят на търговската война не изглежда близо

САЩ и Китай сключиха частична сделка, но краят на търговската война не изглежда близо

/КРОСС/ Официалната реакция на Китай относно „първия етап“ от постигнатото в петък търговско споразуемние със САЩ беше предпазлива, но топла. Това показва, че китайското правителство има ограничени опции при преговорите с администрацията на президента Доналд Тръмп, ако иска да намали напрежението върху забавящата се икономика на Китай, съобщава Bloomberg.

Китай получи оскъдни облекчения от натиска от американски мита. В замяна Пекин поема ангажименти за валутата си и практиките за интелектуална собственост, както и за купуването на земеделски продукти.

Президентът на Китай Си Дзинпин се стреми да засили доверието във втората по големина икономика в света, докато се изправя пред предизвикателствата, свързани с протестите в Хонконг.

„Мини сделката е най-доброто, което можеше да очакваме и има дълъг път до цялостно решение“, коментира главният икономист в AMP Capital Investors Шейн Оливър. „Мерките подсказват за силния икономически натиск върху САЩ и Китай да приключат търговската война“, обяснява той.

Реакцията на Китай

Основната държавна медия в Китай не определи като „сделка“ развоя от срещите между вицепремиера Лиу Хе, финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин и търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Министерството на търговията в Китай съобщи в официална позиция, че двете страни са направили значителен прогрес по време на последните търговски преговори. Но в съобщението на министерството не се говори за сключена сделка. По-късно от министерството обявиха, че двете страни избягват ескалация на конфликта, но несигурността остава.

Данните за икономиката на Китай за третото тримесечие вероятно ще покажат продължаващата нужда на Пекин да прекрати търговската война с Вашингтон. Очакванията са, че ръстът на китайската икономика се е понижил до 6.1%. Това е най-слабият растеж за последните три десетилетия и няма да е достатъчен за изпълнението на поставените от Китайската комунистическа партия дългосрочни цели.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.