• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ЕС настоя Китай да отвори пазарите си

ЕС настоя Китай да отвори пазарите си

/КРОСС/Европейският съюз призова Китай да направи "конкретен напредък" в отварянето на пазарите си за глобални инвестиции, след като китайският президент Си Цзинпин заклейми протекционизма в реч по време на Световния икономически форум в Давос, съобщава "Ройтерс".

"Речта си е реч, а действията са си действия", коментира посланикът на ЕС в Китай, добавяйки, че би бил "изненадан", ако Си не може да превърне думите в дела.

В Давос през миналата седмица Си Цзинпин призова за "включваща глобализация" и за глобално единство, изтъквайки, че "самоизолацията няма да бъде от полза за никой", два дни преди встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.

През тази седмица китайското правителство излезе с мерки за по-нататъшно отваряне на икономиката за чуждестранни инвестиции, включително облекчаване на ограниченията по отношение на инвестициите в банки и други финансови институции. Повече подробности по темата не бяха представени, нито график за тяхното изпълнение.

Досега Европейският съюз не е видял "достатъчно признаци, че Китай ще бъде готов да допусне реципрочност на достъпа до пазара на европейски компании", допълнил посланикът на ЕС в Пекин.

През юни 2016 г. Европейската търговска камара в Китай предупреди, че чуждестранните компании срещат все по-враждебна среда в Китай, като по-малко от половината от нейните членове планират да разширят дейността си във втората по големина икономика в света.

Милиардерът Уилбър Рос, изборът на Тръмп за министър на търговията, нарече Китай "най-протекционистката" страна в света, като подчерта, че китайските власти "говорят много повече за свободна търговия, отколкото действително практикуват".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.