• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Китай инвестира повече пари за наука от Европа, до 2020 г. ще надмине и САЩ

Китай инвестира повече пари за наука от Европа, до 2020 г. ще надмине и САЩ
Превод: Петър Теодосиев за брой 82 на сп. “Българска наука”

/КРОСС/ Китайският учен Youyou Tu спечели заедно с други двама свои колеги Нобеловата награда за физиология и медицина. Не само научното откритие е феномен, но и факта, че за първи път китайски учен печели това признание въпреки, че Китай произвежда най-много учени в Света. Китай инвестира повече пари за наука от Европа, а до 2020 г. ще надмине и САЩ. Въпреки това обаче изостава в научните изследвания сравнение с някои държави. Причината за това е дългата история на научна култура в Европа и САЩ. Китай все още наваксва, но процеса се случва наистина бързо и скоро може да стане лидер в научните открития.

Не е тайна обаче, че китайски учени са фалшифицирали данни и са били замесени в много измами свързани с различни изследвания. Проучване показва, че от 32 000 учени над 55% познават свой колега, който е участвал в измама. Въпреки това научната среда в Китай непрекъснато се променя. Все повече се появяват значими качествени изследвания и публикации. Броя на публикациите в списания с висок импакт фактор като „Nature" и „Science" също се е увеличил през последните години. Китайските учени имат огромни успехи в някои сфери на науката. Те са лидери в развитието на вятърната и слънчева енергия. Проектират влак, който да достигне 500 км./ч. и т.н.

Друг проблем в китайската наука е, че финансирането е на базата на публикувани статии, което е направило порочен кръг от фалшиви списания и публикации. Толкова е мащабно това фалшифициране, че Youyou Tu, която спечели Нобеловата награда не е част от Китайската академия на науките. Сега обаче би трябвало да се променят нещата около това общество на фалшифициране на данни и публикуване в непознати и фалшиви списания. Тенденция е сред младите учени да имигрират и да публикуват в чужди за Китай списания, за да успеят в науката.

Последните две години науката в Китай претърпя големи реформи, дори системата за научната йерархия се промени. Въпреки това още много промени трябва да бъдат направени. От миналата година Китайската научна фондация (National Science Foundation of China) финансира 60% от научните изследвания, като преди тези пари са идвали от индустрията, това също ще повлияе на научната работа. Също така Китайската научна фондация окуражава все повече учените да публикуват в списания с „Отворен достъп", като дори премиера Ли Кегианг говори, че отвореният достъп до научни знания за бъдещите поколения е посоката, към която трябва да се върви.

Още любопитни, интересни и образователни публикации можете да откриете на страниците на списание "Българска наука".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.