• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Без задължителна история в XII клас, ще се учи повече български и математика

Без задължителна история в XII клас, ще се учи повече български и математика

/КРОСС/ Историята вече няма да е задължителна във втория гимназиален етап. Досега е имало часове в XI клас. Българският език е с повече часове в XII клас. Досега в XII клас няма часове по математика, а вече са предвидени. В началния курс обаче часовете по физическо са намалени, предвижда проектонаредбата за учебния план, публикувана за обсъждане на сайта на Министерството на образованието.

В основната степен учебните предмети, изучавани в задължителните часове, както и разпределението на учебното време между тях по класове и етапи са едни и същи за всички видове училища и се определят с рамков учебен план. Според него български език и литература се учи 910 часа от I до IV клас. Математиката е 262 часа.
Учебните планове по новия документ влизат в сила за учениците, които през 2016/2017 г. постъпват в I и V клас, учениците, които през 2017/2018, 2018/2019 и 2019/2020 постъпват в I, V и VIII клас, както и учениците, които през 2020/2021 постъпват в VIII клас.
До 40 учебни часа седмично от задължителната и избираемата подготовка са записани за обучението чрез работа (дуалната система) в XI и XII клас. В часовете се включва и времето за практика на определеното работно място. За останалите са от 22 (за първокласниците) до 32 (от VIII до XII клас). Учебните седмици от I до III клас са 32, а от IV до VI - 34. 36 са учебните седмици от VII до XI клас, 38 - в XI клас, и 31 - за XII клас, от които в професионалните гимназии и в паралелките за придобиване на професионална подготовка 2 седмици са за производствена практика.

Това всъщност е крачка назад от обявеното в петък, според което първокласниците щяха да приключват чак на 15 юни. Според последния вариант краят на учебната година за тях ще е в края на май. Миналата седмица от МОН бяха обявили още, че учебните седмици от I до IV клас ще са 34, от V до XI - 36, а в XII - 31.
За всяка учебна година министърът утвърждава списък на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, които може да се използват в системата, пише в проектонаредбата за учебниците.
Списъкът на учебниците се публикува на сайта на МОН
От 1 до 10 декември издателствата, които ще разпространяват одобрените учебници, подават документи за включване в списъка.
Езикът на учебниците задължително трябва „да съответства на книжовните норми на българския с изключение на чуждите езици".
Базата данни с оценители трябва да се съгласува с председателя на БАН.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.