• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Учители сезират омбудсмана за наваксването на часове в VІІ клас

Учители сезират омбудсмана за наваксването на часове в VІІ клас

/КРОСС/ Учители по история, география и биология са сезирали омбудсмана и са изпратили писма до образователния министър Меглена Кунева, парламента и други институции, в които настояват учебното съдържание по трите предмета, по които преподават, да бъде наваксано в допълнителни часове в VІІ клас. Те припомнят, че според новия закон за училищното образование седмокласниците ще завършат основното си образование след VII клас, а не както беше досега - след VIII клас. Това налага ускорено усвояване на изучаваното в двата класа в рамките на една учебна година. Преди 20 дни от МОН предложиха три варианта за наваксване на учебния материал. Според учителите обаче вариантите са методически несъстоятелни и юридически неиздържани. "Неслучайно именно поради тази причина те са представени под формата на циркулярно писмо, а не на заповед", смятат географите, историците и биолозите.

Според тях е неприемливо МОН да предлага три алтернативни варианта, като предоставя на учителите и директорите да избират един от тях. За излизане от абсурдната ситуация е необходимо да се предвидят допълнително достатъчен и еднакъв брой часове за задължителна или задължителноизбираема подготовка (ЗИП) във всички училища, категорични са учителите. Те настояват да се определи еднакъв брой часове за изучаване на учебните предмети история, география и биология в VII клас през следващите две години. Според тях това може да стане с допълнителни 34 часа годишно или по един учебен час седмично задължителноизбираема подготовка (ЗИП) за всеки един от трите предмета, предназначени за усвояване на съответното учебно съдържание за VIII клас.

Преподавателите се обръщат към омдусмана с молба за съдействие и очакват да изпрати препоръка до МОН на база на техните предложения.

Източник: "Дума"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.