• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ Всички вестници съобщават за началото на руските бомбардировки над Сирия.

Водеща "вътрешна" тема са новите цени на природния газ и парното, обявени вчера от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сметката за парно през тази година ще е средно с 14% по-малко в сравнение с миналогодишната, изчислява "Труд". Намалението е най-съществено в Разград - малко над 17%. В столицата ще е с 16,35 на сто, а в Пловдив - малко под 9%.

Поевтиняването на парното е по-малко от очакваното, но решението на регулатора за топлофикациите ще намали разходите на Националната електрическа компания с 40 милиона лева и от ноември цената на тока може леко да падне, прогнозира "Капитал Daily".

Абонати демонтират по 25 хиляди радиатора на година. Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация, отбелязва"Монитор". 

Значително по-евтиният природен газ е добра новина за индустриалните предприятия, отбелязва "Капитал Daily". С вчерашното решение на КЕВР да намали цената на природния газ от 1 октомври до 415 лева за 1000 кубически метра без ДДС и акциз, кумулативното намаление в рамките на 2015 г. ще бъде с 31%. Намалението е ключово за двата торови завода "Агрополихим" и "Неохим", които ползват природния газ като основна суровина. Поевтиняването ще се отрази и на няколко десетки завода от тежката и стъкларската индустрия, които са големи консуматори. Влияние ще има и за стотици предприятия, които, макар и в по-малка степен, използват енергийния ресурс.   

Друга водеща тема за днешните печатни издания са промените в закона за училищното и предучилищното образование. 

До 500 лева глоба за родители, ако детето не ходи на училище, гласи заглавието в "24 часа".

Децата, които догодина ще бъдат в първи и пети клас, ще са първите, които ще учат по нови учебни планове и програми, утвърдени с новия закон. Сегашните шестокласници пък първи ще усетят ефектите от новата образователна структура, според която основното образование приключва в седми, а не в осми клас, обобщава вестник "Сега".

За вестник "Стандарт" акцентът е промяната в закона за училищното образование, според която за шофьорска книжка вече ще е нужен не осми, а завършен десети клас. Промяната обаче ще бъде валидна едва когато влезе в сила реформата, според която гимназията се дели на два етапа - до 10 и до 12 клас, отбелязва изданието.

"24 часа" извежда на преден план предложенията на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов за драстично увеличаване на наказанията за провинили се шофьори. Предложенията предвиждат съд в деня на нарушението без право на обжалване и отнемане на автомобила на джигитите по пътя. Срокът за изготвянето на текстовете е четири дни и те трябва да са готови до понеделник. Ще бъде записан и нов начин за определяне на глобите. Те вече няма да са еднакви за всички, а ще зависят от дохода на нарушителя, съобщава "24 часа"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.