• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Двойка е средната матура по математика

Двойка е средната матура по математика

/КРОСС/ "Не се коментира много, но имаме ново дъно в държавната образователна система", заяви на Фейбук страницата си Стоян Панчев от ЕКИП.

Той визира средния резултат на матурата по математика за седмокласници. „33 точки от 100. Някак си това било 3,60. Едно време 30% се броеше за слаб, ама както и да е", посочи Панчев. Напомняме, че малко по-добри са резултатите по български език, където седмокласници събират средно по 53.06 точки. Само един единствен ученик от явилите се около 55 500 е изкарал по 100 точки и на двете матури. Припомняме, че на матурите след 12 клас през юни резултатите на зрелостниците стигнаха своето историческо дъно. Тогава стана ясно, че средната оценка от изпитите по български език и литература е Добър (4,06). Това се оказа е най-слабото представяне, откакто този формат беше върнат през 2008 г.

На матурите по математика абитуриентите имат по-добър резултат от 70 точки или оценка „много добър". Тенденцията всяка година средният резултат да пада остава трайна. „МОН веднага се задейства да коригира проблема, като сформира екип, който отново да олекоти материала", припомни Панчев.

Проект на МОН наистина предвижда улесняване на учебните програми по математика, заради лошите резултати на външното оценяване след 7-ми клас. Вече е сформирана работна група, която ще направи преглед на учебните програми по математика в V, VI и VII клас, за да се види къде може да се облекчат. Според просветния министър Красимир Вълчев програмата е „прекалено бърза, амбициозна" и обещава да я облекчи. Следващият етап е промяна на съдържанието от 7 до 10 клас. „Основното усилие на администрацията е да направи изпитите, така че да не се вижда собственият и системен провал. За щастие тя се проваля дори в замазването на положението. Всъщност всичко тези "реформи" на материала, изпитите, кое стихотворение се псевдоанализира в 6-ти клас и пр. са като да "реформираш" плановото стопанство с нова по-добра петилетка", написа Панчев в коментар за предстоящите поправки.

Според проф. Иван Тонов от Софийския университет пък българските ученици видимо изостават в материала. И това си лични на международните състезания, на които преди традиционно заемаха призови места. Сред мотивите на МОН за поправки в учебния план е и гладът за технически кадри. Целта е да се произвеждат повече специалисти в областта на инженерните специалности, математиката и природните науки, тъй като те са сред дефицитните на пазара на труда.

Остава отворен въпросът дали улесненият материал ще запълни качествено тази липса. Напомняме, че според данни на Евростат България е първа по неграмотност в ЕС. През 2016 ЕК докладва, че 41% от българските ученици до 16 години не са напълно грамотни. За сравнение - във Финландия този процент е 8,1%.

В световен мащаб далеч пред нас по определени критерии за грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Някъде мярнах, че се канят да олекотят материала. Това е напълно в духа на управлението на Боко. Да се маскира проблема. Децата ще си останат неграмотни ( с всички произтичащи от това последици за обществото ), но вече няма да имат двойки, т.е. официално ще са грамотни.

15.10.2019 10:02:14

Анонимен

Това са необратимите последствия от налагането на Плана за затъпяване на нацията, наложен в българското училище през месец септември 1999 год.

14.10.2019 18:04:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.