• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Обявиха за спорен "Балканджи Йово"

Обявиха за спорен "Балканджи Йово"

/КРОСС/Текстове като "Балканджи Йово" или "Крали Марко" са отпаднали от учебните програми на децата в пети клас, защото са спорни или неразпознаваеми, заяви експертът от МОН Красимира Александрова. Така тя обясни факта, че в учебните програми на петокласниците тези произведения вече липсват.

Александрова посочи, че досега децата са изучавали 40 текста в пети клас, като фолклорните били повече от 15. Сега учениците ще учат общо 12 произведения и това също е причина за отпадането. "Балканджи Йово" във вида, в който се учи, дори не е фолклорно произведение, текстът е бил обработен от Пенчо Славейков", посочи Александрова.

От програмите за пети клас е отпаднала и "Родната реч" на Иван Вазов. Все още не е ясно дали стихотворението ще се учи в друг клас, или изцяло ще си отиде от учебните програми. Възможно било то да влезе в програмата за четвърти клас. В същото време от шести в пети клас слиза Ботевото "Хайдути".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво на МОН всичко измислено спорно или неразпознаваемо вън от Бг история. Историята не се пише върху легенди и не трябва да се използва за промиване на млади мозъци, тя трябва да е самата истина.

18.06.2023 11:14:47

Анонимен

В това МОН все идиоти ли са събрани!? То като започнеш от шефа им, дето публично заявява: "Аз съм седесар"!, та стигнеш до последния, тип "красимираалександрова", някой свестен няма ли, та да извика: "Царят е гол!"!?

19.11.2015 07:23:15

TODOROVA

TOVA E VARVARSTVO. S KAKVO PRAVO SE PRAVI TOVA NE RAZBIRAM. OSAKATIHA ISTORIATA NI, DECATA NI SA V ZABLUDA. NEDOPUSTIMO I OSKVERNAVA6TO BULGARSKATA KULTURA

18.11.2015 00:54:59

Анонимен

Не ви е срам, идиоти такива! Ето затова образователната система не е на ниво, както всичко друго в България. И освен това произведението не се казва "Балканджи Йово", а "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово".

15.11.2015 12:57:45

Анонимен

А бе идиоти, оставихте ни без история само и само да се харесате на американците белким ви осиновят. Но те паплач не осиновяват. Да се затрие семката ви до 109-то коляно.

15.11.2015 03:54:58

Анонимен

Какво му е спорното и неразпознаваемото на Балканджи Йово? Всичко в него е в прав текст казано. Неразбираеми са вашите критерии. Или по-точно разбираеми. За унищожаване на българското, за това за което ви плащат вашите господари. Ето и текста на Балканджи Йово. - Даваш ли даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? - Море, войводо, глава си давам, Яна не давам на турска вяра. Отсякоха му и двете ръце и пак го питат и го разпитват: - Даваш ли даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? - Море, войводо, глава си давам, Яна не давам на турска вяра. Отсякоха му и двете нозе и пак го питат и го разпитват: - Даваш ли даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? - Море, войводо, глава си давам Яна не давам на турска вяра. Извадиха му и двете очи нито го питат, нито разпитват, току вземали хубава Яна и я качили на бърза коня. Проговаряше хубава Яна: - Сбогом, прощавай, бачо Иване. Отговаряше Балканджи Йово: - Иди със здраве, хубава Яно, ръце си нямам да те прегърна, нозе си нямам да те изпратя, очи си нямам да те погледам. Много си е хубав даже.

11.11.2015 07:34:27

Климент

Учудват ме трите меки коментара... Кой оспорва Балканджи Йово? Шайката Соросоиди, които демитологизират българското образование. Защо никой не споменава НПО-тата, които получиха от Америка за България" няколко стотин хиляди, за да участват в тази демитологизация. Дали тези госпожи не са се облажили от тези парици? Изглежда са! Проблемът е за се зачеркне цялото Възраждане, за да изчезне мотивацията от борбите за църква и държава. С което изчезва и смисъла да има българска държава. Какъв е смисълът активно да се включва в учебниците турски и цигански фолклор. Ние сме еднонационална държава и диаспорите имат всички пррава, но не и да турцизират и циганизират обществото.

11.11.2015 06:55:38

Александров

И кое му е спорното на "Балканджи Йово"?! Или не е достатъчно "политкоректен"? Аман от тая политкоректност!!!

11.11.2015 00:55:03

Анонимен

Да почнат да изучават мизантропските утопии на Бжежински тогава...

10.11.2015 23:15:24

Анонимен

Нещо друго няма ли да отпадне?!? Да кажем поредното прокраварско правителство.

10.11.2015 22:45:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.