• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Софийската морга беше затворена

Софийската морга беше затворена

София /КРОСС/ Софийската морга няма да започне работа в 16 ч., както беше обявено по-рано днес. Тя ще остане затворена докато траят ремонтите в Александровска болница, научи bTV.
Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина на ул. "Здраве" № 2 в столицата заради невъзможност да приеме повече трупове. Десетки безжизнени тела задръстват хладилниците на трупохранилището .
По-рано беше съобщено, че ситуацията с моргат е овладяно и то ще може да заработи отново в 16 ч. Това обаче няма да се случи.
В хода на тези развития директорът на Съдебна медицина проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета.
От Александровска болница потвърдиха за проблема, като заявиха, че системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти
От болницата обясниха още, че вече са погребани 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения и към настоящия момент в трупохранилището на Клиниката се намират 105 трупа.
Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.

Прочетете цялата позиция на УМБАЛ „Александровска":

„Клиниката по съдебна медицина и деонтология на УМБАЛ „Александровска" ЕАД е най-голямата в София и в България. Хладилната инсталация на трупохранилището е изградена в периода 2003 - 2004 г. и е съобразена с нуждите ѝ. Инсталацията се състои от 4 камери с общ капацитет между 60 и 80 трупа. Системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти.
Веднага след получаване на информация от страна на Клиниката за проблеми в работата на климатичната система на една от камерите е възложена доставка от чужбина на резервната част, необходима за нормалното ѝ функциониране.
Междувременно на среща, проведена в понеделник (25.05.2015 г.) е създадена организация от страна на болницата и всички институции, имащи отношение към проблема - Министерство на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Градска и Районна прокуратури, Столична дирекция на вътрешните работи и Столична община за овладяване на ситуацията.
Погребани са 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения и към настоящия момент в трупохранилището на Клиниката се намират 105 трупа.
Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.
Реализирани са всички предписани от страна на РЗИ хигиенни и противоепидемични мерки (дезинфекция, дезинсекция и дератизация) във всички помещения на Клиниката по съдебна медицина. Мерките се прилагат всекидневно. По предписание на РЗИ са поставени и защитни мрежи против насекоми.
В създалата се ситуация и при поисканите му обяснения, началникът на Клиниката проф. Станислав Христов подаде оставка, която беше приета от ръководството на болницата."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.