• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

The Conversation: Ако Хилъри Клинтън спечели изборите, светът ще стане много по-опасен

The Conversation: Ако Хилъри Клинтън спечели изборите, светът ще стане много по-опасен

/КРОСС/ Тя изобщо не счита, че при прилагане на военна сила трябва да има някакви ограничения

Ако Хилъри Клинтън бъде избрана за президент, то светът ще стане много по-опасно място за живеене, пише в интернет-списанието The Conversation професорът по международни отношения Джоузеф Камилери от университета „Ла Троба".

Според него, бившият държавен секретар, претенциозно заявяващ за своето дълбоко разбиране относно ситуацията на международната арена, на практика отделя много по-малко внимание на международните заплахи, които могат да възникнат, ако тя стане президент.

Клинтън постоянно отстоявала позиция за прилагане на военна сила, било то в Афганистан, Ирак или Либия. „Съдейки по предизборната й програма, нищо не се е променило" - констатира Камилери.

Той обръща внимание на редица проблеми, с които Клинтън ще се сблъска, ако стане президент. На първо място става дума за влошените руско-американски отношения, чиято степен на напрежение достигна равнището от средата на 1980-те години.Ключови фактори са разширяването на НАТО и разполагането на системата за ПРО в Румъния.

Русия обаче не е единственото предизвикателство, САЩ ще имат работа с укрепващия икономически Китай, КНДР с нейните ядрени възможности и неуправляемия конфликт в Близкия изток. „Как Клинтън ще отговори на тези предизвикателства?" - пита професорът и се позовава на предизборната й програма, че тя ще заложи на силата.

В частност тя обещава да се „противопостави на Путин" и „да застави Китай да даде отговор" за всички дестабилизиращи действия. Според Камилери тези изявления са несъстоятелни.

Според него, Клинтън иска да запази доминирането на САЩ на международната арена, защото не е проумяла, че светът вече не е еднополярен и е лишен от единен център.

В рамките на този мултиполярен свят страните не всякога ще бъдат съгласни една с друга, но всяка от тях трябва да бъде въвлечена в международен диалог. В тези сложни отношения повече няма място за това, което иска Клинтън, която ще се стреми към сътрудничество, ако има общи интереси, или към конфронтация, ако ги няма.

За времето на своята предизборна кампания Хилъри Клинтън изобщо не се спря на уроците, които САЩ трябваше да извлекат след Афганистан, Ирак, Либия Сирия и Йемен. Нещо повече, решенията, които тя вземала като държавен секретар на САЩ, доказват, че Клинтън изобщо не счита, че при прилагане на военна сила трябва да има някакви ограничения.

Политологът припомня думите на Доналд Тръмп, че идеята на Клинтън за безполетна зона в Сирия рискува започване на Трета световна война. „Мечешката услуга", която американските медии оказали на човечеството, е неспособността навреме да се осветят тези тревожни слабости на Хилъри Клинтън.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

lort

Килъри Хлинтън има болежки, които не и дават възможност за равновесие и спокойствие. През 2013-2014 г. 2-те големи суперсили играеха шах, но Пудин все знаеше 2-3 хода напред. Затова кончета, офицери и пешки се юрнаха на бунт - и започна игра на ПОКЕР... Надлъгване и всякакви пр@@бавки, топични за тази игра. Но когато/ако дойде Килъри на власт, покерът ще буде заменен с руска рулетка. Това е положението мили деца. Спете бързо, че да не се събуди някой вулкан на бутуша.

28.10.2016 09:42:47

чичо сам

За мен тази озъбена жена мрази Света , защото Моника прави по хубави .......тутурутки, ама другите какво сме и виновни....незнам!!?????

27.10.2016 18:19:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.