• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Тръмп срещу Клинтън в спор за мерките след нападението в Орландо

Тръмп срещу Клинтън в спор за мерките след нападението в Орландо

/КРОСС/ В задочен спор за мерките, които трябва да бъдат предприети след кървавото нападение в нощен гей клуб в Орландо, влязоха двамата основни претенденти за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, че Америка трябва да намери начин да гарантира сигурността в страната, без да демонизира американските мюсюлмани.

В телефонно интервю за телевизионния канал NBC, цитирано от Reuters, тя реагира на обвиненията на претендента за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп, като каза, че не избягва да използва термина "радикален ислямизъм" по отношение на кръвопролитието в Орландо, и че разполага с план за справяне със заплахата.

Според нея са необходими мерки, които да попречат на хора, фигуриращи в забранителни списъци за самолетни пътници, да купуват огнестрелни оръжия. Клинтън добави, че са нужни мерки, които да предотвратяват терористични атаки на нападатели от типа "вълци-единаци".

Да се сочи с пръст една конкретна религи според нея няма да защити САЩ от нови подобни атаки. "Не можем да дамгосаме и да обявим война на цяла една религия. Това е опасно", подчерта тя и призова за държавнически, а не партийно предубеден подход по този въпрос.

В същото време кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп настоя да се установи наблюдение над джамиите в САЩ и отново повтори призива си за временна забрана за влизане на мюсюлмани в страната. В телевизионно интервю за СNN той критикува мюсюлманската общност в САЩ, че прикрива свои членове с рисково поведение и екстремистки наклонности - потенциални извършители на терористични атаки.

Тръмп каза, че много хора, познаващи терориста Омар Матин, извършил масовото убийство в Орландо, са знаели, че "той е ненормален, но не са съобщили в полицията".

"Необходимо е внимателно да се проверяват джамиите и да се следи какво става в мюсюлманската общност. Повярвайте, тази общност прекрасно знае кои хора са способни да грабнат оръжие и да тръгнат да убиват невинни хора", посочи Тръмп.

Той призова Барак Обама да подаде оставка, защото не е казал и дума за радикалния ислям по време на своето обръщение във връзка със случилото се.

"Защото лидерите ни са слаби, ви казвах, че това ще се случи. А сега нещата ще стават дори още по-лоши. Опитвам се да спасявам животи и да предотвратя следващи терористични нападения. Не можем да си позволим да сме повече политически коректни", каза милиардерът.

Клинтън отложи съвместно събитие с Обама в знак на съпричастност със семействата на жертвите от нощния клуб.

"Присъединявам се към гражданите на САЩ в молитвите за жертвите на нападението, техните семейства и тези, които са направили всичко да спасят животите им. Това е терористичен акт. Ние трябва да победим международните терористични групи, да работим със съюзниците и партньорите си и да преследваме терористите, където и да са. Ние трябва да пазим оръжията, като това използвано снощи, далеч от ръцете на терористите или престъпниците. Това е най-смъртоносното масово убийство в историята на САЩ и ни напомня, че бойните оръжия нямат място по улиците", каза Клинтън.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.