• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

В Зелената къща се възражда бургаският клуб „Киноенигма” след близо 15-годишна пауза

В Зелената къща се възражда бургаският клуб „Киноенигма” след близо 15-годишна пауза

/КРОСС/ В началото на деветдесетте години на миналия век Йорданка Ингилизова, с група киномани, сформира клуб „Киноенигма" в Бургас - първият дискусионен киноклуб в България. Той е създаден като естествена реакция на варварското разрушаване на Общинско предприятие "Кинефикация", лишило бургазлии от новите световни филми.
Ето какво споделя дъщерята на основателката на киноклуба - Кристина Ингилизова, която стои зад идеята за неговото възраждане:
„Членовете на „Киноенигма" искаха да гледат освен руска и американска „класика", също така и европейско кино - Фелини, Висконти, Бертолучи, братя Тавиани... Те искаха и си припомняха времето, когаго Бургас имаше три летни и четири закрити кинoсалона с удобни столове, с изящна за времето си озвучителна апаратура... Бяха направени панорами на иранското, испанското, румънското и на класическото италианско кино, на Луис Бунюел и др. Членовете на "Киноенигма" - като истински апостоли, ходеха да съобщават на приятели и съмишленици на седмото изкуство датите и часовете на прожекциите."

Сега този клуб отново започва да прави срещите си и по този начин става част от стартиралата през септември 2015 г. единна мрежа, наречена Българско кино общество.

Основната цел на киноклуба е да вдъхне живот на идеята за класическото споделено филмово изживяване, придружено от неформално обсъждане. Подобни кино общества съществуват в целия свят, включително на места като Непал, Пуерто Рико, Индия, Куба, САЩ и различни европейски държави. В България мрежата от киноклубове функционира като алтернативна възможност за зрителите да се срещат с недотам популярни заглавия и да се завърнат към споделено кинопреживяване.

Всеки запален киноман или просто човек, изпитващ любопитство към различни, нетрадиционни филми и към киното като изкуство, е добре дошъл в клуб „Киноенигма". Прожекциите ще бъдат веднъж месечно - по една за възрастни и по една за деца. Мястото е Зелената къща в Бургас (ул. „Патриарх Евтимий" №9), входът е 3 лева.

Всяка прожекция за възрастни е придружена от дискусия, а всяка детска - от образователно занимание за децата.

За първата прожекция, която ще се състои тази неделя - 29 май 2016 година, е избран филмът „Какъвто бащата, такъв и синът" на японския режисьор Хироказу Корееда. Историята разказва за семейството на архитект, обсебен от мечти за успешна кариера. Един ден родителите разбират, че детето, което възпитават, не е родният им син, защото в родилния дом са подменили две бебета. Двойката трябва да реши дали да приеме обратно биологичния си син или да задържи детето, което е отглеждала като свое в последните шест години...

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.