• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Пощенските кутии пълни с фалшиви листовки

Пощенските кутии пълни с фалшиви листовки

/КРОСС/ Закон трябва да регламентира правата и задълженията на ключарите, призоваха от съсловието

Пощенските кутии са пълни с фалшиви листовки. Сред най-честите опити за измама са менте обявите за експресни ключарски услуги. Националният съюз на ключарите в България изпрати писмо до медиите, с което призова гражданите да бъдат по-бдителни при наемането на ключар. По думите им, те не трябва да се доверяват на листовки, обяви, лепенки и плакати, където е посочен само мобилен телефон, но липсва информация относно адреса на ателието и името на изпълнителя.

За да бъде избегната измама, от съсловието призоваха хората да изискват служебна карта от ключаря при пристигането на адрес и преди започването на извършване на услугата. Оригиналният документ е издаден от Националния съюз на ключарите в България. Единствено при предоставянето й може да бъдете сигурни, че човекът е професионалист и лицензиран ключар, допълниха още от там. Те разказаха за редица измами, които се разпространяват не само по пощенските кутии, но и в интернет. Мнимите ключари залъгват хората с ниски цени, но накрая се оказва, че клиентите пращат в пъти повече, отколкото ако извикат професионален ключар.

Доверявайки се на фалшива реклама, Вие можете да поканите в дома си и крадец. Ако ключарят не работи към лицензирана фирма, а е измамник, то той може да се отзовава на адреса само и единствено, за да огледа дома Ви. От съсловието ясно подчертаха, че ключарят няма право да влиза в дома на клиента. Неговите задължения са бързо да извърши монтажа или ремонта, за който е нает и да обитава мястото само около входната врата, където е повредата. Не бива да го допускате до вътрешността на дома Ви. Най-вероятно зад това негово намерение се крие опит за измама.

У нас няма действащ закон, който да регламентира правата и задълженията на ключарите, алармираха още от Националния съюз. Те обясниха, че отивайки на адрес, нямат правомощията да искат от клиента документ за самоличност (лична карта или паспорт) или собственост (нотариален акт) на жилището, което отключват. Заради тази неуредица в родното законодателство може да се стигне до парадокса, че отключват даден апартамент без собственика му да знае за това.

От Съюза се оплакаха, че в продължение на 15 години се опитват да издействат такъв закон, но единственото, което получават от държавата са обещания и проектозакони, които след това не се гласуват. Ключарите призоваха за въвеждането на строги правила и санкции при нарушение. Те са категорични, че това е единственият начин, по който могат да бъдат предпазени гражданите от недобросъвестни ключари и опити за домашни кражби.

От съсловието припомниха, че във всички други държави от Европейския съюз има действащ закон, който ясно регламентира правата и задълженията на ключари. По този начин европейските страни са се справили с проблема. Нека вземем пример от по-добре развитите страни от нас, настояха от Националния съюз на ключарите в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.