• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Пловдивският окръжен съд решава дали Тотев да стане на кметското място

Пловдивският окръжен съд решава дали Тотев да стане на кметското място

/КРОСС/ Ще бъде ли временно отстранен от длъжност кметът на Пловдив Иван Тотев, ще стане ясно днес с решение на Пловдивския окръжен съд. Тотев бе обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което, според разследващите, щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева.

Заседанието бе насрочено по искане на Софийска градска прокуратура с мотива, че има достатъчно основание кметът на Пловдив да бъде отстранен от поста.

То ще е от 13:30 ч. и на него задължително трябва да присъстват прокурорът, обвиняемият и защитата. Ако съдът постанови градоначалникът да бъде отстранен, решението може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция в тридневен срок.

Обвинението се оповава на чл. 69 от НПК, който допуска, че ако остане на поста си, кметът може да създаде пречки за обективно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Освен това свидетелите, които предстои да бъдат разпитани, се намират в пряка йерархична зависимост от него, което също би повлияло върху събирането на доказателства по настоящото производство.

Сред разпитаните до момента са и служители на общината, които са били сред членовете на комисията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) по проведените процедури.

Повдигнатото обвинение срещу пловдивския кмет касае периода 30 април - 17 ноември 2014 г., когато като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът" - град Пловдив. Според обвинението, конкурсът за строителството на обекта е прекратен и след това чрез пряко договаряне поръчката се възлага на фирмата "Запрянови-03".

Очаква се разследването да приключи в законовия двумесечен срок. Тогава ще стане ясно дали пловдивският кмет ще бъде съден за престъплението, по което се предвижда наказание от 2 до 10 години лишаване от свобода. Ако обвинението излезе със становище, че има достатъчно основание за образуване на наказателно производство, възможно е съдебният процес да започне преди предстоящите извънредни парламентарни избори.

Пълномощията на кмета обаче могат да бъдат прекратени предсрочно, само ако има влязла в сила присъда. Т.е. по време на изборите Тотев отново може да изпълнява длъжността си, дори и да тече наказателно производство срещу него, освен ако няма депеша отгоре за по-продължително "временно отстраняване".

Според юристите най-сигурният начин за отстраняване от длъжност на един кмет, е именно да бъде привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Най-често това са обвинения за престъпления по служба, които са визирани в чл. 282 от НК, както е в случая. Но много често може да са свързани с други служебни функции - безстопанственост, сключване на неизгоден договор, присвояване, подкуп и др.

За да се стигне до отстраняването на пловдивският кмет, обаче, обвинението днес трябва да докаже недвусмислено, че служебното му положение ще създаде пречки за обективното разследване. Т.нар. "достатъчно основания" трябва да произтичат от конкретното поведение на длъжностното лице в рамките на воденото производство - примерно да има данни, че е укривал документи, умишлено е затруднявал разследването, че е имал срещи с евентуални свидетели, които са му подчинени в общинската администрация и др.

Известният пловдивски юрист Емилия Недева е коментирала публично тезата, че много често прокуратурата прави грешка като казва, че самото отговорно служебно положение, което заема един кмет, е достатъчно основание да се счита, че може да повлияе на разследването. Според нея това е грешка, която съдилищата нееднократно допускат.

Въпреки искането на софийската прокуратура, пловдивският съд може да реши, че Иван Тотев е готов да съдейства изцяло на разследването и че няма причини за временното му отстраняване. Точно такъв бе случаят с екскмета на София Стефан Софиянски по време на делата, които се водеха срещу него.

Ако съдът постанови временно отстраняване на Тотев от длъжност, в срок до 2 седмици Общинският съвет трябва да реши кой от заместник-кметовете ще изпълнява временно длъжността кмет на Пловдив.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всички престъпници в затвора.

16.01.2017 10:39:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.