• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

КНДР засилва отбраната в отговор на полета на американските бомбардировачи

КНДР засилва отбраната в отговор на полета на американските бомбардировачи

/КРОСС/ Северна Корея засилва отбраната по източното крайбрежие, съобщава южнокорейската медия "Йонхап", позовавайки се на разузнаването в Сеул.

Според разузнаването КНДР не е предприела незабавни действия в отговор на извършените от стратегически бомбардировачи на САЩ полети до източното крайбрежие миналата седмица, може би защото не е успяла да ги засече.

По време на парламентарно изслушване Националната разузнавателна служба също разкри, че след като Вашингтон е показал "мускули" в събота, забелязва се раздвижване от страна на Пхенян. КНДР разполага самолети и подсилва отбраната по крайбрежието си.

Ескортирани от изтребители Ф-15 от военновъздушната база "Кадена" в Окинава, американски бомбардировачи B-1B от базата "Андерсън" в Гуам проведоха нощен полет в международното въздушно пространство северно от Северната ограничителна линия - морската граница на Южна и Северна Корея. Вашингтон обяви, че полетът е показал сериозността във връзка с "безразсъдното поведение" на КНДР. Това бе е и най-близкото прелитане до границата на КНДР през настоящия век.

Отсъствието на военен отговор от страна на тоталитарния режим води до спекулации, че страната наистина не може да поддържа напълно радарната система заради недостиг на електричество. Някои експерти твърдят, че Пхенян не е предприел действия, тъй като полетът е извършен в международното въздушно пространство.
Известно е, че Северна Корея има радарна система за ранно предупреждение, която е с обсег на действие 600 километра.

По време на изслушването в парламентарната комисия по разузнаване агенцията потвърди, че мисията с B-1B е извършена след консултации между Сеул и Вашингтон.

Вчера КНДР съобщи, че американският президент Доналд Тръмп е обявил война на страната и заплашиха да свалят американски бомбардировачи до Корейския полуостров.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс отрече, че Вашингтон е обявил война и нарече коментара "абсурден".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.