• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Представиха първата научна книга, написана от робот

 Представиха първата научна книга, написана от робот

/КРОСС/ Едно от поредните революционни събития в света на технологиите вече е факт.

Става дума за Lithium-Iron Batteries, книга, чийто автор е роботът Beta Writer. Четиво, достъпно както на хартия, така и в дигитален формат.

Това е първата научна книга, написана изцяло от робот, в историята. Издателят ѝ е един от най-уважаваните на световния пазар.

Lithium-Iron Batteries бе представена вчера в Барселона по време на първия ден от международния форум на издателите, който се провежда всяка година от 2016г. насам.„В мрежата има тонове с информация, но как можем да я сведем до минимум, извличайки най-полезното, конкретно и подходящо?", това според Хенинг Шоенбергер е бил фундаменталният въпрос за реализирането на проекта.

Така започва всичко.

Първоначално човешки редактор подбира сферата, към която ще е ориентирана книгата. След това очертава източниците, от които роботът да черпи информация - университети, научни публикации и прочие.

Оттам нататък действа машината със специален алгоритъм, който подбира, нарежда и оформя книгата със съответните раздели и заглавия. В редактирането на научната книга не е имало никаква човешка намеса.„Не се опитваме да заместим авторите с машини. В подобни случаи обаче такива алгоритми могат да бъдат много по-полезни и функционални."

„Машините не трябва да се приемат като врагове на хората. Напротив, тяхната цел е да са ни в помощ", споделя Шоенбергер.

„Източниците на информация в днешно време са много. Има обаче стратегии, чрез които триумфът на интернет над книгите може да бъде смекчен", казва австрийският издател Рюдигер Вишенбарт.В последните години се наблюдава, че въпреки растежът в икономиката на страни като Испания, Германия, Франция и Италия, издателската индустрия не изживява особен прогрес.

Според експерти от тази сфера, за да има една книга успех в днешно време е важна нейната презентация под различни форми - аудиовизуални, дигитална версия, създаване на сайт, комикси, видеоигри с персонажите и т.н.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.