• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Удостоиха носителите на званието „Рицар на книгата” в „Перото”

Удостоиха носителите на званието „Рицар на книгата” в „Перото”

/КРОСС/ Носителите на званието „Рицар на книгата" за изминалата година бяха обявени на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Литературен клуб „ПЕРОТО". Наградите се присъждат от Асоциация „Българска книга", а НДК е домакин.
„Събрали сме се, водени от една велика, вечна, непреходна кауза - каузата на книгите, на четенето, на възвисяването, на духовността. В последните години, както в НДК, така и в София, ставаме свидетели на връщане на обществото към вечните ценности и четенето на книги. Това ни кара да се чувстваме горди и щастливи. Благодарим ви от сърце от името на нашия кмет!", приветства гостите Тодор Чобанов, заместник-кмет по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столична община.
По повод 11-ите награди „Рицар на книгата" Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българска книга" сподели, че Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата, е един от основните идеолози на наградата. „Щастливи сме, че можем да се похвалим с успехите на българските книги, преводачи, издатели и писатели. Вярвам, че тази награда е дала своя принос към популяризирането на българската литература".
Сред номинираните журналисти в категория „Електронни медии - радио и телевизия" спечели Йордан Ефтимов за „Битката на книгите" в рамките на „Библиотеката" по БНТ. В категория „Печатни медии - вестници и списания" беше отличена Амелия Личева от „Литературен вестник", a новият „Рицар на книгата" в категория „Интернет базирани медии" e Ивет Лолова от kafene.bg.
Тазгодишната награда за политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето, отиде при Съюза на народните читалища. Тя беше връчена от изпълнителния директор на НДК и миналогодишен носител Мирослав Боршош.
„По-хубаво от това да водиш битки за духовност и да ги печелиш е да знаеш, че не си сам в това", каза директорът на Двореца Мирослав Боршош по време на церемонията и връчи своята статуетка на директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев, който беше сред номинираните за „Рицар на книгата" тази година, заради изключителната отдаденост за каузата и постиженията му в Литературен клуб „ПЕРОТО".
„За краткото време, в което сме в Двореца се оказа, че стотици хора всеки ден отдават частица от себе си, от своя дух, за да променят страната. Всички, които творят, работят или са работили в НДК, са част от едно голямо семейство. Светльо не е победител в тази категория, но е един от нас. Затова мога да направя нещо много по-важно и ценно - Светльо, ще те помоля да дойдеш, за да ти връча статуетката ми от миналата година - да те пази, защото знам, че един ден издателите ще те наградят за това, че създаде тази награда, разви я и пазиш духа ѝ", обърна се Боршош към директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.
„Това е награда, която някога беше много близка до мен. Искам да благодаря на всички хора, които са част от Национален център за книгата и с които през тази година направихме „ПЕРОТО", както и за всичко, което се случва, благодарение на Мирослав Боршош, неговото доверие и смисълът, който той ни даде. Благодаря на целия си екип за това, което се опитваме да правим за книгите", каза Светлозар Желев.
С тази награда Асоциацията изразява своята признателност към хората, чиито ежедневни усилия през годината са били посветени на книгите. Техните идеи, творчество и упоритост помагат на българските книги да стигнат до читателите и да получат уважението и популярността, които заслужават.

НОМИНИРАНИ:
В категорията за журналист „Електронни медии - радио и телевизия" бяха номинирани Георги Митов, радио „Алма Матер-Класик ФМ", Даниела Стойнова, радио „Варна" на БНР и Иво Тодоров, телевизия „Bulgaria ON AIR".
Номинация за журналист - „Печатни медии - вестници и списания" получиха Албена Атанасова, в. „Стандарт", Ана Клисарска, сп. „Жената днес", Ангел Игов, в. „Култура", Веселина Алексиева, сп. „Журнал за жената", вестник „Марица" и Милена Кирова, в. „Култура"
Блог „Четецът", chetecut.com, Диляна Димитрова, ploshtadslaveikov.com, Лилия Огнянова, edna.bg, Мария Ангелова, peika.bg и Мила Едрева, кореспондент на БТА в гр. Варна бяха имената на журналистите, номинирани в категория „Интернет базирани медии".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Би трябвало "званието" да е наименувано "айдук на книгара"! Защото сега най-тачи краденето на еврофондове на книга! И първа награда - разбира се за "Първио" - БОКо картуня!

26.05.2016 16:36:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.