• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Излезе книгата „Да нахраниш анаконда“ на Жанета Стойкова

Излезе книгата „Да нахраниш анаконда“ на Жанета Стойкова

/КРОСС/ Жанета Стойкова представи в София книгата си „Да нахраниш анаконда". В нея тя споделя в художествена форма свои дълбоки душевни преживявания, пречупени през призмата на професионалното й амплоа на гещалт психотерапевт. Премиерата се състоя на 17 октомври в клуб The Street в присъствието на редица гости, сред които приятели, близки и много ценители на словото. Книгата представи Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, а водещ на събитието беше проф. д.н. Любомир Стойков. Премиерата започна с изпълнение на сопраното Петя Миланова, която пя и втори път по време на представянето. Част от гостите, които вече бяха прочели книгата, активно се включиха в нейното обсъждане. По време на специална томбола за гостите, авторката подари и пет броя от книгата „Да нахраниш анаконда".

Жанета Стойкова определя своята творба, като „пътешествие в света на споделянето". По време на това пътешествие, което е и своеобразно самоизследване, тя анализира интуитивните си усещания и разкрива своето много лично преживяване и преодоляване на психичната болка, каквато, както тя самата отбеляза по време на премиерата, „много хора преживяват". Авторката е интуитивен и в същото време силно аналитичен изследовател, който свързва въображаемия и сетивния свят. Тя открива себе си по начин, който изисква смелост и дълбоко чувствено познание, като поднася на читателя откровено, дълбоко осъзнато и дори физически преживяно слово.

Заглавието на книгата „Да нахраниш анаконда" е интуитивно намерена метафора, „прошепната" в съня. Тя обединява видимия и невидимия свят, в които авторката пътешества, използвайки синтез от логика и интуиция. Самата „анаконда" е събирателен образ на всички демони на различни наши състояния, неприемливи чувства, емоции, с които всеки от нас се среща. „Да познавам отблизо своите демони, да намеря път и инструменти, с които да укротявам поривите на моята и на събеседника ми болка, доведе до експериментирането ми с нея, и в крайна сметка до нейното преживяване - по начини, които не са основани на компромиса, насилието или прилагането на воля.", споделя Жанета Стойкова.

Представяйки книгата Атанас Капралов отбеляза, че тя „не е поезия в чистия ѝ вид, но много поетеси биха завидели на авторката заради бляскавата метафоричност и автентичност на чувствата. Това не са и разкази в чистия им вид, но много белетристи биха се впечатлили от дълбокия психологизъм, изящен слог и композиционна зрялост на творбата." Той акцентира и върху това, че авторката „не води борба да се самоизтъкне" и че кодът към нейната същност е във вникването в думите ѝ:„Можем да сме първи и без да изпъкваме, да печелим, без да събаряме някой друг." Атанас Капралов обърна специално внимание и на „езиковия финес" на Жанета Стойкова:„...думите са така красиво съчетани и нюансирани, сякаш виждаш жива картина, така хармонизирани, сякаш слушаш съкровената мелодия на душата ѝ."

Самата авторка адресира творбата си към хората, които определят себе си като чувствителни и към онези, които живеят и често са „предизвикани да общуват" с хора с изострена сетивност. Усещанията, които Жанета Стойкова изследва, имат своето много индивидуално сетивно преживяване. Всяко чувство резонира в тялото. Болката има цвят, мирис, дори вкус. За Жанета Стойкова писането, макар и интровертно занимание, е начин да се свърже не само със себе си, но и с другите. Чрез своя разказ на случки от личния си и професионален опит тя засяга важни въпроси за емоционалната и социална зрялост. Изразява дискретно, но категорично своето несъгласие с начина, по който сме устроили днешното общество и с ограниченията, които то налага на всеки от нас.

За корицата на книгата е използвана картина на художника Христо Панев. Автор на илюстрациите в книгата e Диана Иванова.
* * *
Жанета Стойкова е филолог, специализирала е Човешки ресурси, изучавала и е работила в сферата на кариерното развитие, коучинг и по настоящем е гещалт психотерапевт. Практиката й се допълва и от опит, свързан с движението „Осъзнаване през сетивата". Тя е съавтор и на програмата S.E.N.S.E., която включва сетивни и терапевтични експерименти в движение и танц, коучинг и гещалт терапия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.