• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Анкара нареди на училища и библиотеки да унищожават книги

Анкара нареди на училища и библиотеки да унищожават книги

/КРОСС/ Анкара разпореди на училищата и библиотеките в страната да унищожат вестници и книги, съобщи Нюзуик, като се позовава на турски медии. Заповедта предизвика сравнения с печално известното начинание за изгаряне на книги от хитлеристите.

Образователното министерство е поискало от училища и библиотеки да унищожат каталог с материали, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван от правителството за организирането на проваления пуч. В писмо до образователните институции с дата 9 август, публикувано от турския новинарски сайт Duvar, се налага забрана на материали от 29 издателства, 15 списания и 45 ежедневника. Училищата и библиотеките трябва да конфискуват и унищожат всички копия. С писмото са увеличава броят на заглавия на книги, CD-та, DVD-та и материали, свързвани с организацията на Гюлен, които са забранени като "терористична пропаганда" в съответствие с нареждане на истанбулски съд, пише "Сега".

24 журналисти бяха арестувани, а жилищата на няколко автори и мениджъри на всекидневника "Йозгюр Гюндем" бяха обискирани в сряда, ден след като властите спряха печатното издание. "Протестирам срещу това варварско поведение, никога не съм бил в такова положение", написа във "Фейсбук" един от обискираните, известният турски правозащитник и издател Раджип Зараколу.

Редакцията на вестника бе обискирана и обявена за временно затворена по обвинение, че пропагандира в полза на забранената Кюрдска работническа партия ПКК, съобщава "Хюриет дейли нюз".

На 10 май 1933 г. националсоциалистите изгарят книги на редица германски писатели. На площада пред операта в Берлин се събират 70 000 души. Студенти са докарали с камиони и колички над 20 000 книги. Сред тях има произведения на известни германски автори като Хайнрих Ман, Ерих-Мария Ремарк, Йоахим Рингелнац. "Ние насочваме нашите действия срещу негерманския дух. Сега предавам всичко негерманско на огъня", крещи Херберт Гутяр, лидер на студентите националсоциалисти. И пръв хвърля купчина книги в пламъците. В цяла Германия се разиграват сцени като тази в Берлин. Във всички германски университети студенти изгарят произведенията на автори, които не отговарят на техните идеологически представи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.