• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

БДЦ и КНСБ заедно в битката за корекции на бюджет 2015

БДЦ и КНСБ заедно в битката за корекции на бюджет 2015

/КРОСС/Парламентарната група на Българския демократичен център и КНСБ влизат заедно в битката за корекцията на държавния бюджет за 2015 г. На работна среща двете страни постигнаха пълно съгласие по проблемите във важните сектори и ще работят за създаване на нови работни места, въвеждане на прогресивно подоходно облагане, за електронно правителство и против рязането на пари от здравеопазването и механичното съкращаване на държавната администрация за икономии.

БДЦ вече обяви, че няма да подкрепи финансовата рамка на държавата във вида й, предложен от управляващите, защото е бюджет на оцеляване, без реформи и икономически растеж. Синдикатът пък започна поредица от срещи с парламентарно представените политически сили, търсейки подкрепата им за промени в бюджета между първо и второ четене. След като КНСБ не се разбра с ГЕРБ за стажа и възрастта за пенсиониране, синдикатът потърси съдействие от групата на БДЦ. Коалицията напълно подкрепя профсъюза срещу предвиденото орязване 100 милиона лева в средното образование, защото тези пари ще натежат на бюджета на общините. Изключително разчитаме на вашата парламентарна група да помогнете да спрем намаляването на средствата за образование, обърна се към депутатите от БДЦ Янка Такева. От своя страна КНСБ подкрепи групата за реформи във висшето образование, ефективността на което е едва 25%.

БДЦ се обяви за увеличаване на максималния осигурителен праг, но с настояването това да е обвързано със скок в тавана на пенсиите.

Най-страшното е, че бюджетът за 2015 е рестриктивен и предвижда по-малко харчове. Дефлацията ще става бича за България месец след месец. Това може да се пресече само с увеличаване на потреблението, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Имаме до голяма степен припокриване на предлаганите от синдиката мерки и тези на нашата коалиция, обяви на срещата председателят на парламентарната група Светлин Танчев. Ние искаме да видим бюджет в помощ на бизнеса, ръст на икономиката и откриване на работни места, а такива мерки в него няма. Затова ще гласуваме против на първо четене и ще изискаме промени до второ четене, обясни той.

Няма да подкрепим бюджет на оцеляването, в който не са заложени реформи и икономически растеж. Годината е трудна, но не можем да се примирим с един чиновнически бюджет, заяви депутатът от БДЦ Кънчо Филипов. Румен Йончев пък допълни, че предложената от управляващите във финансовата рамка логика за съкращение на администрацията, за да се разпределят някакви пари между по-малко хора е убийствена и смразяваща.

КНСБ ще даде на БДЦ конкретните си предложения за корекция на бюджета. По секторите, където има пълно съгласие, депутатите ще отстояват в комисиите и в пленарна зала да се направят промените. Двете страни се договориха да работят и занапред по важни за обществото законопроекти. Профсъюзът подкрепи коалицията в настояването й за пенсионни реформи за работещите под земята, водата и във въздуха. БДЦ ще бъде представител на българските синдикати в парламента и ще внася за обсъждане всички техни разумни решения, обяви след срещата секретарят на парламентарната група Стефан Кенов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.