• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Първите кюрдски бойци от Ирак пристигнаха в Турция, на път за пограничния сирийски град Кобани

Първите кюрдски бойци от Ирак пристигнаха в Турция, на път за пограничния сирийски град Кобани

/КРОСС/Първите 150 кюрдски бойци от Ирак пристигнаха в Турция, на път за пограничния сирийски град Кобани, където ще се включат в бойните действия срещу групировката Ислямска държава. Те са се отправили към турско-сирийската страница с автобус, придружени от четири турски бронирани коли и полицейски автомобил.

Турските сили за сигурност са затворили пътя към границата, за да попречат на многото събрали се журналисти да последват конвоя.

Турция се съгласи миналата седмица през територията й да преминават иракските сили, за да участват в бойните действия в Кобани.

По-рано премиерът на югоизточната ни съседка Ахмет Давутоглу отхвърли твърденията, че страната не прави достатъчно, за да сложи край на нападението на джихадистите. Той акцентира, че въздушните удари сами по себе си не биха били достатъчни. Само иракските и умерените сирийски бунтовнически сили биха могли да отстранят Ислямска държава от Кобани, тъй като западните държави не са готови да изпратят сухопътни войски.

В същото време ударите на международната коалиция, водена от Вашингтон продължават. На 28 октомври са унищожени няколко бойни позиции на ислямистите. Според анализатори операцията се очертава като важен тест за способността на коалицията за борба с екстремистите. Повече от 800 души са били убити откакто групировката атакува Кобане. Боевете в града изостриха бежанския поток.

Междувременно Върховният комисар на ООН за бежанците заяви на пресконференция в Берлин, че милионите бежанци, бягащи от конфликта в Сирия и Ирак са оказали огромно въздействие върху съседните държави, най-вече върху икономиката, обществените услуги, социалната структура.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.