• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Манолова: Има 77 нови момента в новите изборни правила

Манолова: Има 77 нови момента в новите изборни правила

/КРОСС/ "Приетият на 21 февруари Изборен кодекс предизвика много коментари и различни интерпретации. Стана център на публични дебати и медийно внимание, за което благодаря, защото хората имат правото да бъдат информирани по един толкова важен въпрос". Това заяви Мая Манолова, зам. - председател на НС и председател на Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс в НС, пред журналисти в парламента.

Тя бе категорична, че над 50% от българските граждани са пожелали нов регламент за предстоящия евровот, „затова в резултат на усилена няколко месечна работа, беше приет новият Изборен кодекс, който е изпратен на президента и очакваме неговото решение".

Тя допълни, че с експертите, работили заедно по кодекса, са изброили 77 нови момента в новите изборни правила.

„По-важният, от количествените измерители, е посоката на промените. Най-важната цел - постигане на честни избори, е реализирана чрез новия Изборен кодекс и промените в тази посока са известни на всички", каза тя.

Манолова обясни, че бюлетините ще имат номера и ще се печатат по реда на наредбата за издаване на ценни книжа от печатниците на БНБ, под контрола на Министерството на финансите и ЦИК, наблюдателите ще бъдат във всички фази на изборния процес, ще има пълна прозрачност в работата на изборната администрация и ще се обжалват всички решения на изборните комисии. По нейните думи опозицията задължително ще има свои представители в ръководствата на всички изборни комисии и ще бъде осигурено обективно и справедливо медийно отразяване на предизборната кампания.

„Едно от най-големите завоевания на новия Изборен кодекс е съчетаването на интегрална бюлетина с преференции, при това тя няма да бъде дълга 2 метра, както се чу в изказванията на представители на ГЕРБ", поясни Манолова.

Председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс припомни, че повече от 6 месеца с представители на гражданското общество са обсъждани детайлно всички важни теми и всички пунктове на новия Изборен кодекс, като в този дебат са се включили и представители на всички институции, които имат отношение към провеждането на изборите.

„Целта беше да бъдат чути българските граждани и затова не е справедливо той да бъде наричан кодексът „Манолова". Това е Изборният кодекс на българските граждани и искам да благодаря на всички тях", заяви тя.

По отношение на интереса към бъдещата ЦИК, Манолова обясни, че според новите изборни правила, всички граждански организации ще могат да направят свои предложения за членове на Централната избирателна комисия.

„Могат да започнат да обмислят свои номинации. Предложения трябва да готвят и всички партии, които имат право на това, защото срокът за номиниране и публично обсъждане на кандидатите няма бъде особено дълъг. От името на КБ ние имаме намерението да предложим номинации, направени от гражданските организации, защото сме убедени, че включването на представители на гражданското общество в ЦИК, ще повиши доверието в работата на този изключително важен орган", заключи Мая Манолова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Бошето

Колко качествено и на място се е изказала Манолова по тази токова важна за държавата и народа тема

26.02.2014 16:06:36

Алек

Хубаво е да виждаш, че освен саботажите и опитите за унищожаване на демокрацията от страна на ГЕРБ, има и партии в парламента които се стараят да направят точно обратното, а именно подсигуряването на управлението на народа

26.02.2014 16:06:20

Весо

Време беше за подобна промяна и както винаги управляващите откликнаха на нуждите на обществото и подсигуриха честността на изборите

26.02.2014 16:05:52

Пламен

Единствените които имат проблем сега с Бойко и картела ГЕРБ, които няма да могат да фалшифицират вече избори

26.02.2014 16:05:30

Стоян

Много ясно и точно казано от Манолова. Добре е да чуеш компетентно и интелигентно изказване демонстирращо политическа отговорност и интерес да се изпълни волята на обществото от един истински политик какъвто е Манолова

26.02.2014 16:05:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.