• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Кокинов: Хората вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата

Кокинов: Хората вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата

/КРОСС/"Хората се опитват да вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата зад себе си". Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" адвокатът Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София, по темата за границата на неизбежната отбрана.

Дебатът възникна след инцидента в Пловдив, при който д-р Иван Димитров застреля криминално проявения Георги Джевизов при опит за грабеж. При последвалото обществено недоволство заради ареста на лекаря възникна въпросът за дефиницията на термина "неизбежна отбрана".

"В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства и понеже не усещат, че някой разкрива тези престъпления, понеже не усещат, че някой ги наказва, хората се опитват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-добрата идея в една нормална европейска демократична държава. В това е проблемът", категоричен е Кокинов. "Сам по себе си Наказателният кодекс института на неизбежната отбрана е пределно ясно разписан", обясни той.

Кокинов допълни, че законът достатъчно ясно дава възможности за маневри както на защитата, така и на обвинението - баланса трябва да го намери съдията.

"Посегателствата станаха твърде много, няма как да очакваме пасивно поведение от жертвите на подобни престъпления", констатира също адвокатът и зам.-председател на НС Явор Нотев.

"В закона има изричен текст - там пише, че при превишаване пределите на неизбежна отбрана поради уплаха и смущение, деянието не е обществено опасно. Тоест такъв гражданин, който е защитил поради уплаха и смущение с прекомерно интензивно отблъскване - тоест увредил е нападателя, той може да бъде оправдан.

Само че това трябва да бъде ясно казано за всички - и за тези, които имат намерението да бъдат нападатели, и на гражданите, които трябва да съобразят това, че правата им да се защитават не са безкрайни или поне не са такива, че няма да им осигурят едно безоблачно бъдеще", заяви той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.