• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Кирил Комаров: Не сме обидени за АЕЦ „Белене“, готови сме да продължим

Кирил Комаров: Не сме обидени за АЕЦ „Белене“, готови сме да продължим

/КРОСС/ В интерес на България е колкото се може по-скоро да плати парите за АЕЦ „Белене", за да се спре увеличаването на дълга, който всеки ден набъбва със 167 000 евро. След това вече може да се обсъди какво да се прави с оборудването, къде да се използва, да се строи ли централа в България или не.

Това казва първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом" Кирил Комаров.

В интервю за БГНЕС той коментира темата за АЕЦ „Белене" след приемането на специалния закон за разплащането от страна на НЕК след арбитражното дело.

По думите на Комаров Русия ясно вижда проявеното от българското правителство разбиране: има решение на Арбитражния съд, то трябва да се изпълни и парите трябва да се платят.

"Има решение, определена е сума по това решение - 620 милиона евро и всеки ден тя се увеличава с около 167 хиляди евро.

Парите трябва да се платят.

При това мисля, че е абсолютно в интерес на българската държава да ги плати, колкото се може по-бързо. Защото иначе броячът цъка и тази сума се увеличава всеки ден", казва Комаров.

Що се отнася до възможността за рестартиране на АЕЦ „Белене", за ново начало на проекта, Кирил Комаров посочва, че това е въпрос на икономическа целесъобразност и подчертава, че в никакъв случай разговорите за нов старт на проекта не могат да се смесват с темата за заплащането на парите въз основа на решението на Арбитража.

"Решението за прекратяване на проекта не беше наше. Ние бяхме готови да го реализираме, при това при много добри условия за българската страна. Наистина, това беше отдавна. Оттогава животът силно се промени. Но тогава ние бяхме готови напълно да осигурим финансирането на този проект. Бяхме готови за 6,3 млрд евро да построим два съвременни блока, които съответстват на всички постфукушимски стандарти и на всички изисквания и стандарти на ЕС. Ние бяхме готови да направим всичко това, без каквито и да било гаранции от страна на българското правителство. Това бяха много добри условия. Бих казал - абсолютно ексклузивни. Ние никога в живота си - нито преди, нито след това, на никого не сме предлагали толкова добри условия", припомня той.

"Откакто проектът „Белене" беше прекратен, географски съвсем недалече, в съседна страна - в Турция, ние се договорихме за изпълнение на проект, в който участваме със собствени пари. Но, обърнете внимание, там условията са съвършено различни. Там строим 4 блока и при това имаме твърда гаранция, оформена като междуправителствено споразумение, че турското правителство ще изкупува произведената от нас електроенергия по много добра цена - 12,35 американски цента за киловатчас. При това за достатъчно продължително време. Ще се изкупува не цялата електроенергия - 70% от първите два блока и 30% от вторите два. Това ни позволява да имаме много ясна гаранция, че ние ще възстановим вложените в проекта пари."  

Днес в нито една страна в света не е възможно изграждането на атомна електроцентрала, ако държавата не участва под една или друга форма в гарантирането като минимум за възвръщаемостта на парите, вложени от инвеститорите в този проект, подчертава Комаров, давайки пример за формите на държавно участие.

Навремето ние смятахме, че като реализираме модела, който бяхме избрали, всяко евро, вложено в строителството на АЕЦ „Белене" ще даде минимум 3-4 евро доход за български компании от различни сектори на икономиката. Логично ли е държавата да подкрепя такива проекти? Според мен, да. Но това решение го взима самата държава, допълва Комаров.

"Да предположим, че българската държава ще бъде заинтересована да започне този проект наново. Да предположим, че ще се намерят инвеститори, готови да вложат пари - нещо, което абсолютно не е изключено. Но това са решения за милиарди и милиарди евро. Такива решения никой не взима за един ден, нито за една седмица, нито за един месец и може би даже не за една година. Трябва сериозно да се подготви решението за такова капиталовложение" - посочва още Комаров.

Каква би била цената на АЕЦ „Белене", ако през идната 2017 г. „Росатом" започне да изпълнява този проект?

"Едно мога да кажа със сигурност: цената, която беше преди 7 години, днес не може да съществува. Защото към днешна дата никой няма да построи съвременна АЕЦ с два 1000-мегаватови енергоблока за 6,3 млрд. евро" - отговаря Комаров. 

"Нашите български колеги ни попитаха и ние им потвърдихме, че никога в живота си не отказваме да помогнем. Затова, ако бъде взето решение от българското правителство, че проектът се възобновява, в Белене или в Козлодуй, и бъде взето решение, че е нужна нашата помощ да се построи централата, и ако се намерят инвеститори, които да вложат пари, то ние никога не сме се отказвали да изпълним работата например на главния изпълнител на строителството, ако това бъде желанието на българското правителство. В такъв смисъл никакви обиди не таим. Ние сме абсолютно рационални хора. И се отнасяме с уважение към всяко решение на българското правителство. Въпросът не е в нас. България сама трябва да реши ще строи ли тази централа или не." - заключва по темата за евентуален рестарт на "Белене" първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом" Кирил Комаров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гаранция от Държавата означава в прав тектс нов заробващ договор от типа Марица Изток. За малка държава като нас май е по добре да имаме повече, но по малки електроцентрали а не да се пъчим че сме атомна държава само за да може "задкулисието" около Първано да гуши комисионни, иначе "помоща" на Руснаците тепърва ще я видим, имам чувството че ще ни приседне много сериозно...

30.09.2016 14:23:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.