• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Юнкер приема номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

Юнкер приема номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер приема предложението за номиниране на кандидат за комисар от България, съобщават от институцията.

Той е получил предложението на премиера Бойко Борисов за номинацията на Мария Габриел тази сутрин.

Припомняме, че правителството официално издигна кандидатурата на евродепутата Мария Габриел за комисар, който да замени предишния ни представител Кристалина Георгиева.

След решението на Георгиева да напусне Европейската комисия комисар Гюнтер Йотингер пое отговорността на 1 януари 2017 г. за бюджета и човешките ресурси. Юнкер временно разпредели портфолиото за цифровата икономика и цифровото общество на заместник-председателя Андрус Ансип.

От комисията посочват, че предложението за номинация на наш еврокомисар е направено след телефонен разговор между Юнкер и Борисов в петък, 5 май. И двамата са се съгласили, че номинацията за комисар трябва да бъде представена в кратък срок.

От ЕК обясняват, че следващата стъпка е Жан-Клод Юнкер да се срещне с Мария Габриел и да проведе интервю. Целта е да се прецени способността й да изпълнява длъжността европейски комисар. От ЕК посочват, че това се прави особено с оглед на член 17, параграф 3 от Договора за Европейския съюз. Той гласи, че членовете на комисията се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду лица, чиято независимост е извън съмнение.

Въз основа на интервюто Жан-Клод Юнкер ще реши и за разпределянето на бъдещия ни еврокомисар. Това е в съответствие с член от договора за ЕС, съгласно който председателят на комисията организира работата й.

От ЕК уточняват още, че от процедурна гледна точка за назначаването на нов комисар с българско гражданство е необходимо взаимно съгласие между председателя на Комисията и Съвета, след консултация с Европейския парламент.

Освен това, преди да даде съгласието си за назначаване на новия комисар, трябва задълбочено да разгледа резултата от консултацията с Европарламента, който провежда размяна на мнения с кандидата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.