• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Казусът „КТБ” да бъде решаван по действащото законодателство, призоваха БСП и РБ

Казусът „КТБ” да бъде решаван по действащото законодателство, призоваха БСП и РБ

/КРОСС/ За спазването на действащото законодателство се обявиха БСП и Реформаторският блок при започналото обсъждане на доклада на временната бюджетна комисия по казуса „КТБ". Реформаторите предложиха и международно разследване, с което да се направи опит за връщане на част от „лошите" кредити.

По-честно е да се спази законодателството каквото е, защото утре всяка банка може да поиска да бъде спасявана и няма да има аргумент, с който да й бъде отказано, посочи Мартин Димитров. Позицията на Реформаторския блок е, че държавната гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните депозити, е най-евтиният за обществото вариант. Влагането на държавни пари в банка с отрицателен собствен капитал означава да се увеличи бюджетният дефицит, подобно на случилото се в Словения, посочи Димитров.

Парламентарната група на „БСП лява България" е против спасяването на КТБ с държавни пари, потвърди депутатът Румен Гечев.
Няма как да бъде оздравена банка, затворена от четири месеца. Няма инвеститор, който би вложил 500 хиляди,за да спаси 5 лева. Оздравяването на банката би било чудесно, но това е невъзможно, това е безсмислено начинание, посочи Гечев.

Предлаганото от бюджетната комисия решение, с което да се вмени на БНБ да предложи мерки действия за оздравяването на банки, чиито собствен капитал е станал отрицателен, противоречи на Конституцията, заяви той.

Гечев попита кой и кога е променил формулировката на това предложение, тъй като в комисия в сряда при дебатите е бил обсъждан текст, според който на БНБ трябва да се вмени да предприеме действия. Председателят на комисията Менда Стоянова уточни, че внесеният днес доклад отразява промените в текстовете, обсъждани в сряда, и допусна, че Гечев не е разбрал.

Реформаторите предложиха и международно разследване за раздадените от КТБ 4,2 млрд. лв. кредити. Това е задължително, защото ако не бъде проведено, хората, замесени в тази схема, ще я повторят след години - или в банковата система, или другаде, посочи Мартин Димитров.

Дебатът да се отмени и казусът „КТБ" да се реши по действащите закони, предложи преди началото на дебатите Волен Сидеров.

В залата беше допуснато ръководството на БНБ. Предложението да влязат и директорите на КТБ беше отхвърлено.

Дебатите продължават.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.