• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Парламентът ще разследва руската и турска намеса в политиката ни

Парламентът ще разследва руската и турска намеса в политиката ни
БСП: Това е капитулация на държавните институции

/КРОСС/Временна анкетна комисия ще проучва всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската федерация и Турция във вътрешната политика на България.

Това решиха депутатите след над два часа спор в НС. Идеята подкрепиха 126 народни представители, 19 се обявиха против, а се въздържаха 13. За председател на тази комисия бе избран Валентин Радев от ГЕРБ.

Дали има чуждо влияние у нас от страна на Турция и Русия ще проучват Димитър Лазаров от ГЕРБ, Атанас Зафиров и Филип Попов от "БСП Лява България", Мустафа Карадйъ и Камен Костадинов от ДПС, Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, д-р Красимира Ковачка и Светлин Танчев от БДЦ, проф. Станислав Станилов и Магдалена Ташева и Георги Кючюков и Светослав Белемезов от АБВ.

Реформаторският блок се обидиха от това, че не са били поканени да подпишат предложението за създаване на тази комисия, а после не са приели искането на Радан Кънев. Заради това реформаторите засега няма да изпратят свои хора в комисията, а първо ще помислят на заседание на парламентарната си група. 

По време на дебатите се чуха искания да се провери и намесата на САЩ във вътрешните ни дела, както и на Гърция.

Кристиян Вигенин коментира, че това решение на дипломатически език е истеричен ход, който се следва само и единствено в случаи, когато наистина ситуацията е критична и нищо друго не е могло да реши проблемите.

Депутатът напомни още, че има институции, които се занимават с националната сигурност - Съвет по сигурност към премиера, КСНС към президента. „Ако приемем днешното решение, означава да заявим, че подкрепяме идеята, че всички тези институции са капитулирали", заяви той.

Атанас Атанасов от РБ коментира на свой ред: "Такъв тип намеса във вътрешната политика перманентно е съществувала". Парламентът ще се вкара във вътрешно партийна разправия, посочи той.

От "Атака" също не харесаха създаването на такава комисия.

"Подобна комисия е бягство от проблема, а не решение", отсече депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. Тя определи идеята за създаване на такава анкетна комисия като законодателно недоносче. От партията на Волен Сидеров са на мнение, че ако такава комисия, то тя трябва да проучва дали САЩ се меси във вътрешната политика на страната ни. "Какво руско влияние в България, дами и господа? В България няма нито една руска банка, няма нито един руски университет. А има два американски университета", посочи Ташева.

А ДСБ пък отново поискаха своето. Опозиционерът в Реформаторския блок Радан Кънев предложи задачите на въпросната комисия да бъдат увеличени с това, което поискаха от ДСБ в началото на седмицата. Кънев поиска анкетната комисия да разследва и какво е влиянието на Русия у нас чрез политиката на Ахмед Доган и Делян Пеевски, водените от тях медиите и контрабандните канали чрез "Булгартабак". "Ако включите това, ще ви подкрепим. Ако не, то ще видим поредния опит за манипулация, който винаги се проявява, когато ГЕРБ, ДПС и БСП са заедно", се закани реформаторът и отново погледна колегите си от ГЕРБ - "Така е - когато сте заедно, всичко е имитация".

Само 17 депутати обаче подкрепиха тази идея и така мнозинството в пленарна зала не поиска да разследват конкретно Ахмед Доган и Делян Пеевски.

В хода на предложенията депутатът от "Атака" Илиан Тодоров реши, че иска да се разследва и евентуално чуждо влияние у нас чрез неправителствени организации. "Нека да видим колко и кои неправителствени организации са вкарали в България", обясни искането си атакистът, но и той не получи подкрепата на пленарна зала.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

к.х.

нека да разследва и американската

19.02.2016 14:30:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.