• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Парламентарна комисия прие Бюджет 2016 на първо четене

Парламентарна комисия прие Бюджет 2016 на първо четене

/КРОСС/След скандал и в отсъствие на финансовия министър Владислав Горанов вътрешната парламентарна комисия прие държавния бюджет за догодина.

По време на заседанието обаче така и не се разбра кои от спорните промени, орязващи надбавки и социални придобивки за служителите в сектора за сигурност, ще бъдат оттеглени. Управляващите вече заявиха, че всички изменения, предизвикали напрежение и протести в сектора, ще отпаднат, но това може да стане само между първо и второ четене на бюджета, тъй като сега оттеглянето им няма как да стане, без да се изтегли целият бюджет от парламента. Днес депутати от вътрешната комисия пожелаха да чуят от Горанов кое и как ще бъде оттеглено, ще остане ли нещо. Както и да го питат защо се е стигнало до внасянето изобщо на промени в последния момент, които провокираха протестите на полицаите.

Пред комисията вътрешният министър Румяна Бъчварова не даде нови подробности по темата, като народни представители се оплакаха след разговора, че останали с впечатление, че не всички изменения все пак ще бъдат оттеглени. Но не са наясно кои могат да останат. Пред журналисти пък Бъчварова обясни, че "остават няколко теми, по които ще има разговори със синдикатите", но те ще се водят в бюджетната комисия и от председателя ѝ - Менда Стоянова. Заседанието на бюджетната комисия, в което се очаква да присъстват и синдикати от сектора за сигурност, ще е утре.

Днес в началото на заседанието на вътрешната комисия председателят Атанас Атанасов от Реформаторския блок поиска присъствието на Горанов и отлагане на дебатите ако той не дойде. Представител на министерството на финансите обясни, че министърът е възпрепятстван без да даде подробности. От Реформаторския блок, БСП, АБВ и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепиха искането да дойде Владислав Горанов, който бил поканен още миналата седмица. Горанов, който заявил че спорните текстове ще бъдат оттеглени от бюджета, трябвало да даде подробности по въпроса кое и как ще бъде оттеглено.

От ГЕРБ и ДПС бяха против отлагането с мотива, че е достатъчно присъствието в комисията на вътрешната министърка Румяна Бъчварова.

"Позицията на Горанов е ясна. Той стреля два пъти във въздуха. Ресорните министри не са изпълнили ангажимента си за реформи, поет в края на миналата година, той е видял, че числата не му излизат и предложил промените. Не виждам с какво неговото присъствие тук ще допринесе за дискусията", заяви Валентин Радев (ГЕРБ). При гласуването предложението на Атанасов за отлагане на точката не бе прието, като ГЕРБ бяха "против", а ДПС "въздържал се".

Недоволни от развитието на нещата, БСП и Каракачанов напуснаха заседанието. Като от левицата преди това обявиха, че ще са против бюджета. В последвалото гласуване "за" бюджета бяха 9 депутати, а шестима (от БСП и ДПС) против.

Очаква се утре на заседанието на бюджетната комисия, която също ще разглежда проектобюджета за догоидна, отново да бъде повдигната темата за бонусите и надбавките за служителите в сектора за сигурност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.