• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Герджиков: Няма предрешаване за самолетите "Грипен"

Герджиков: Няма предрешаване за самолетите "Грипен"

/КРОСС/ Няма "предрешаване" за самолетите "Грипен". За разлика от едно влязло в сила съдебно решение, едно решение било на МС, било на парламент, може да се променя колкото пъти иска. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Той отчете, че през април е попитал Радев, в качеството му на доскоро командващ ВВС, дали служебният кабинет е трябвало да вземе решението за изтребителите, но не е имало "никакъв намек" от страна на държавния глава за това как да бъдат класирани офертите.

„Бяхме длъжни, спазвайки графика, зададен от предходното правителство "Борисов 2" и от предходния парламент, който беше направил пътна карта, ние трябваше до края на април, въз основа на решението на експертното решение на комисията, да класираме кандидатите и ние всъщност валидирахме това, което беше направила комисията, назначена от предходният парламент.

Още в деня, в който получих дневния ред на предпоследното заседание, ако не се лъжа, на парламента - на 20 и някой си април, се свързах с президента Радев, за да видя неговото мнение като човек, който разбира най-много от авиационна техника, дали се налага ние да вземем такова решение след като вече има подготвен доклад от експертната комисия. Той каза: "Да. Не трябва да се губи време, защото това може да се отрази много неблагоприятно, можем да загубим финансирането, така че трябва да се вземе решение", обяви доскорошният премиер.

Герджиков заяви, че не е категоричен дали анкетната комисия ще доведе до забавяне на сделката, но допълни, че това е „риск на сегашното управление".

„Нищо лошо няма в анкетната комисия. В тази експертна комисия, струва ми се от 19 души от различни ведомства, са взели решението, доколкото знам, единодушно. Така, че нека да разпитат всички членове на тази експертна комисия - от Министерството на отбраната, от ВВС, от ДАНС и от още няколко ведомства, които са се подписали без нито едно особено мнение за тази класация, която всъщност ние само валидирахме. Не направихме нищо повече.

В никаква степен не се притеснявам, защото съм постъпил абсолютно законосъобразно, абсолютно праволинейно така, както се изисква от един кабинет".

„Въпреки решението няма никаква пречка да започнат преговори с всеки от участниците, подали оферти, обясни бившият служебен премиер.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.