• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Непреклонна, правната комисия гласува таван от 35 изборни секции в чужбина

Непреклонна, правната комисия гласува таван от 35 изборни секции в чужбина

/КРОСС/Депутатите от правната комисия приеха на второ четене избирателните секции в чужбина да не надвишават 35 в рамките на една държава. Това стана при гласуването на второ четене на най-новите промени в новия Изборен кодекс.

Депутатите решиха избирателните секции извън страната да могат да се образуват, освен в дипломатически или консулски представителства, и на други места, но при предварително подадени 60 заявления за гласуване.

Освен това се дава правото с решение на Централната избирателна комисия, по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в местата и в държавите, които не са членки на ЕС, извън дипломатическото представителство отново да се разкриват избирателни секции при подадени 60 заявления.

Според разписаните правила ръководителите на съответните дипломатически служби представят пред ЦИК мотивирано предложение 25 дни преди провеждането на изборите.

Депутатите от правна комисия отхвърлиха предложенията за създаване на изборен район „Чужбина", въпреки натиска за това от представители на българите в чужбина и проведените редица протести за неговото обособяване. Депутатите отхвърлиха предложението и на народния представител Лъчезар Никифоров, според което броят на подадените заявления за разкриване на секции да бъде 40.

Депутатите приеха и предложение на Централната избирателна комисия във връзка с организационно техническата подготовка на изборите, свързани с осигуряването на бюлетините и тяхното отпечатване.
Бе решено всички заседания на ЦИК да се излъчват по интернет със звук и картина, а пълните стенографски протоколи да се публикуват не по-късно от 24 часа след приключване на заседанието.

Предложението направи председателят на правната комисия Данаил Кирилов във връзка с писмо, получено от ЦИК, в което се изтъкват прекомерната натовареност на ЦИК и невъзможността й да поеме всички ангажименти.

Депутатът Емил Димитров заяви, че по един недопустим начин се дава възможност изпълнителната власт, участвайки в изборния процес, да влияе върху крайния резултат на тези избори.
„Друг е въпросът, че се налага при вашия благ характер премиерът Бойко Борисов да бъде натоварен със задачата на едно друго ръководство, избрано от Народното събрание. В крайна сметка, след като гласувахме те да не работят, но да ги излъчват по интернет, а тяхната работа ще бъде извършвана от Министерски съвет, то, нека да гласуваме и заседанията на Министерски съвет да бъдат публични и прозрачни заради гражданския контрол, когато са свързани с изборите", коментира още Емил Димитров искането на ЦИК и предложи, след като са в една сграда - тази на бившия партиен дом и не могат да се разберат, с ЦИК да си намерят един омбудсман, който да говори с тях.

Освен това депутатите решиха българите в чужбина също да имат право на наказателен вот. По искане на ЦИК бюлетините се уеднаквяват.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.