• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Комисията по заетост и социални въпроси към ЕП готова с отрицателно становище за СЕТА

Комисията по заетост и социални въпроси към ЕП готова с отрицателно становище за СЕТА

/КРОСС/ Във връзка с процедурата по ратификация на търговското споразумение между ЕС и Канада в ЕП, отделните комисии трябва да излязат със становище как ще се отрази договорът върху секторите, които те наблюдават. "Солидарна България" публикува превод на проекта за позиция на Комисията по заетост и социални въпроси. Докладчик е българският евродепутат Георги Пирински.
Ако бъде прието, това становище би трябвало да се вземе предвид от Комисията по международна търговия, каквато е обичайната практика. Водещата комисия също трябва да разгледа споразумението и на свой ред да изкаже мнението си за него, преди да влезе в пленарна зала за гласуване.

Междувременно активисти на влиятелната неправителствена организация „Friends of the Earth" алармираха, че ръководството на Европейския парламент е готово да приложи апаратна хватка - становищата на всички комисии, с изключение на водещата, да не се разглеждат поради кратките срокове за действие.


ПРОЕКТОСТАНОВИЩЕ
на Комисията по заетост и социални въпроси
за Комисията по международна търговия
Относно предложението за решение на Съвета за сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС, или СЕТА) между Канада, от една страна и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга(10975/2016 - C8‑0438/2016 - 2016/0205(NLE))
Докладчик: Георги Пирински

Кратка аргументация

Очакваните резултати от СЕТА са създаване на достойни работни места, балансирано нарастване на доходите и разширяване на възможностите за предприемачество. По отношение на създаването на достойни работни места обаче емпиричните доказателства, базирани на модели от реалния свят, в най-добрия случай показват незначително общо увеличение на заетостта в ЕС с не повече от 0.018% след 6-10 години действие на договора. Скорошни изследвания, използващи такива модели, прогнозират загуба на 204 000 работни места за целия ЕС, включително 45 000 във Франция, 42 000 в Италия и 19 000 в Германия. Нещо повече - оценката за ефекта върху устойчивото развитие показва значителни размествания по сектори, което в крайна сметка води до увеличение на дългосрочната безработица.

Що се отнася до доходите, проучванията сочат, че споразумението ще допринесе за увеличаване на разликата в доходите на квалифицираната и неквалифицираната работна ръка, а по този начин ще се увеличи неравенството и социалното напрежение. В допълнение се очаква промяна и в структурата на доходите в рамките на националните икономики, за ЕС очакваният ефект е 0.66% увеличение в полза на собствениците на капитал, а по този начин още повече се задълбочават социалните дисбаланси.

Споразумението не съдържа отделна глава със конкретни мерки в подкрепа на малките и средните предприятия (МСП). В ЕС към момента има 20,9 милиона МСП (93% с по-малко от 10 служители), но само 619 хил. изнасят продукция извън ЕС. В либерализираната среда, която ще създаде СЕТА, тези предприятия ще бъдат изправени пред огромна конкуренция от страна на големите северноамерикански транснационални корпорации, а това ще застраши 90-те милиона работни места (67% от общата заетост), които те осигуряват.

Въпреки че СЕТА съдържа специална глава за търговията и труда, налице е явен дисбаланс между нивата на защита, които се предвиждат за инвеститорите и за интересите и правата на работещите. Привилегированият статус, който се дава на инвеститорите със системата ИСС (бел. ред. - механизмът за съдене на държави), е в ярък контраст с консултационния механизъм, предвиден за защита на интересите и правата на работещите.

Доказан е ефектът на отслабване на търговията с развиващи се страни, в този случай основно африкански, когато се улесни търговията Север-Север. Това е особено вредно, ако се вземе предвид належащото постигане на целите за устойчиво развитие на ООН за 2030 г. като единствен начин да се преодолее задълбочаващото се неравенство между развити и развиващи се страни и да се противодейства на бързо ескалиращото миграционно напрежение.

Налице са също така сериозни съмнения относно съвместимостта на клаузата за ИСС със съществуващото законодателство на ЕС, както и относно принципа на временно прилагане.

Затова призоваваме Комисията по международна търговия да не дава на този етап съгласието си за споразумението.

******

Комисията по заетостта и социалните въпроси призовава Комисията за международна търговия, като водеща комисия, да препоръча на Парламента да не дава съгласието си за предложението за решение на Съвета за сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС, или СЕТА) между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.