• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Депутатите закриха комисията за намеса на Русия и Турция

Депутатите закриха комисията за намеса на Русия и Турция

/КРОСС/ Депутатите закриха създадената преди по-малко от месец временна комисия, която трябваше да изясни има ли руска и турска намеса във вътрешните работи на страната. Предложението беше прието с 122 гласа "за", 4 "против и 7 "въздържал се".

Против закриването се обявиха от Патриотичния фронт, защото комисията щяла "да допринесе за еманципацията на външната ни политика от големи братя". Патриотите предложиха тя само да бъде преименувана, но идеята не събра достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Преди две седмици комисията се събра на първото си и единствено заседание, като целта беше да се саморазпусне. Това стана само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов се обяви против комисията. Тогава той обясни, че от нея няма да излезе нищо добро, а само ще се стигне до влошаване на отношенията с двете страни.

В мотивите, с които самата комисия поиска от депутатите да я разпуснат, е записано, че със създаването ѝ парламентът е дал знак, че не приема външна намеса.

По време на дебатите от ДПС поискаха във външната комисия да бъде изслушан премиерът, който да обясни за какво е говорил с турския си колега Ахмет Давутоглу на неофициалната им среща през декември, когато Местан е превеждал.

Народният представител от РБ ген. Атанас Атанасов заяви, че ще подкрепи закриването на комисията, но не е съгласен с мотивите за това, а проф. Станислав Станилов от „Атака" отбеляза, че от групата му са били против още по време на създаването на комисията.

Заместник-председателят на НС и народен представител от ПГ на „БСП лява България" Янаки Стоилов обяви, че част от инициаторите на тази комисия предлагат тя да бъде прекратена без да е извършила дейност. Янаки Стоилов предложи да се проведе заседание на Комисията по външна политика, на което да се направи изслушване на министър-председателя за срещата, която е провел в средата на декември с участието на министър-председателя на Република Турция и „тогавашния ръководител на една парламентарна група". Стоилов призова групите от управляващото мнозинство да ангажират своите представители в комисията, за да може тази инициатива да се осъществи в рамките на Комисията по външна политика.

Янаки Стоилов обяви, че някои от народните представители на БСП няма да участват в гласуването, защото искат да покажат начина, по който се употребява българският парламент, но коментира, че като цяло ПГ на БСП ще подкрепи решението за прекратяване на комисията.

От своя страна председателят на Временната комисия за Турция и Русия Валентин Радев от ГЕРБ каза от трибуната, че за първи път НС си позволява от 70 години история да посочи, че няма да позволи намеса във вътрешните работи на България от такива значими сили като Турция и Русия и обърна внимание, че това е било пропуснато да се отбележи по време на дебата.

Комисията беше създадена на 26 февруари по предложение на ДПС. Идеята беше подписана от депутатите от ГЕРБ, БСП, БДЦ, ПФ, както и от партията на Доган. Тогава решението за създаване бе подкрепено от 126 депутати , 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха.

Днес независимият депутат Велизар Енчев поиска от депутатите, които са подкрепили създаването на комисията, да замълчат и гузно да сведат глава пред тези, които били против създаването на комисията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.