• 23 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8059
  •  GBP / BGN 2.2965
  •  CHF / BGN 1.9746
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Николай Николов: Понятието "конфликт на интереси" на се познава

Николай Николов: Понятието "конфликт на интереси" на се познава

/КРОСС/ България има функционираща система за конфликт на интереси, но има проблеми с декларациите на публичните лица, каза пред БНР председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Николай Николов.
Основните проблеми са свързани с декларациите по Закона за конфликт на интереси. Всички задължени над 120 хиляди лица, заемащи публични длъжности, следва да подават такива декларации. Тук констатираме, че голяма част от тях не се публикуват на сайтовете на съответните институции. Няма никакъв смисъл от такъв тип декларации, ако те стоят по каси и чекмеджета.
Според Николай Николов голяма част от декларациите, подавани от публичните лица, са в статично състояние. Подадени веднъж, те не се актуализират, когато има факти, подлежащи на деклариране.
Като най-сериозен проблем обаче той отчита незнанието на понятието "конфликт на интереси". Това кара Комисията да провежда разяснителни кампании и обучения.
Много често тази материя се бърка с несъвместимостта. Въвеждат се факти, които по-скоро са злоупотреба със служебно положение, но не и конфликт на интереси, посочи Николов.
Според него скандалите около Комисията, провокирани от тефтерчетата на бившия й председател Филип Златанов, нямат отражение върху посочените проблеми.
Николай Николов обясни, че чрез промяна на вътрешнонормативни актове в работа на Комисията са въведени нови практики.
От 1-ви август преписките между юристите в Комисията се разпределят чрез специализиран софтуер. Нито председателят на Комисията, нито директорът на Дирекция "Правна", нито друг висш служител определя кой ще работи по конкретно образувана преписка. Освен това всички решения на Комисията от последните 15 месеца, без изключение, са публикувани на сайта. Още през октомври миналата година направихме една ревизия и тези, които по една или друга причина не бяха публикувани, вече са на сайта.
Настоящият председател на Комисията за конфликт на интереси сподели, че няма тефтерче и не е във външни зависимости.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.