• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Глобяват Топлофикация-София с 61 хил. лева

Глобяват Топлофикация-София с 61 хил. лева

/КРОСС/ВАС потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за санкция на Топлофикация София, съобщиха от КЗК.

Върховният административен съд потвърди санкция в размер от 61 881 лв. (шестдесет и една хиляди осемстотин осемдесет и един лева) на "Топлофикация София" ЕАД.

Глобата бе наложена от Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) за злоупотреба с господстващо положение. Това нарушение може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради етажна собственост в София и да засегне интересите на потребителите в нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.

Проучването на Комисията установи извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от страна на топлопреносното дружество. То се изразява в налагане на необосновани цени на дружествата, извършващи дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което те се поставят в неравностойно положение.

От направения икономически и правен анализ Комисията установи, че налагането от страна на "Топлофикация София" ЕАД на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата, премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение.

Всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди от установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК. Това е в съответствие с чл. 104 от ЗЗК.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бедата е, че топлоенергията е материя извън възможностите на мозъците на юристи.

19.12.2016 22:26:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.