• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Брюксел постигна съгласие за първия общоевропейски закон за киберсигурността

Брюксел постигна съгласие за първия общоевропейски закон за киберсигурността

/КРОСС/Големите интернет компании като Google и Amazon ще трябва да докладват случаи на сериозни нарушения на киберсигурността в ЕС или ще бъдат санкционирани. Това е предвидено в първия европейски закон за сигурността в дигиталното пространство, за който Брюксел постигна съгласие в понеделник, предаде "Ройтерс".

Директивата за мрежовата и информационната сигурност предвижда задължения за компании в чувствителни сектори като транспорт, енергетика, здравеопазване и финанси.

Фирмите, които ще бъдат обхванати от новото законодателство, ще бъдат посочвани от държавите членки. Критериите са тези компании да отговарят за жизненоважни публични услуги в предвидените сектори.

Условията за онлайн компаниите са по-леки отколкото тези за летищата и операторите на газопроводи например. Фирми като Ebay и Cisco ще трябва да докладват за възникнали сериозни проблеми в сигурността на отговорните национални власти. Социалните мрежи не са включени в директивата, както и "микро и малките дигитални компании", посочва ЕП.

Европейската комисия очаква новият закон да подобри доверието на потребителите в интернет услугите и особено в доставчиците на услуги, които действат на територията на различни европейски държави и трансгранично.

"Интернет няма граници - възникнал в една държава проблем може да има домино ефект върху цяла Европа. Затова са ни необходими общоевропейски решения в киберсигурността", коментира европейският комисар за цифровите въпроси на ЕС Андрус Ансип.

"Компаниите трябва да гарантират, че дигиталната инфраструктура, която използват за жизненоважните си услуги като контрол на трафика или на електроснабдяването, е достатъчно силна, за да устои на кибератаки", пише Европейският парламент в съобщение до медиите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.