• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Спреният „Бургас-Александруполис” продължава да трупа разходи

Спреният „Бургас-Александруполис” продължава да трупа разходи

/КРОСС/ Проектната компания „Нефтопровод Бургас-Александруполис" по спрения през март 2013 г. проект продължава да трупа разходи, става ясно от отговора на Министерството на финансите по запитване на OFFNews. Принципал на държавната компания е МФ. За 2014 г. тя е отчела загуба в размер на 696 хил. лева.

Разчетените необходими средства на дружеството през 2015 г. са 169 хил. лева. В държавния бюджет за 2015 г. са предвидени средства за увеличение на капитала на дружеството в размер на 100 хил. лв., обясняват от МФ.

Проектната компания се управлява от Иван Генов Иванов, Анжел Евгениев Димитров и Александър Райчев Гаргов, чийто мандат изтича през юли 2015 година. Общото им месечно брутно възнаграждение е 5100 лева. Освен тях в дружеството работи и административен секретар. Няма други звена, извън компанията, които генерират разходи по проекта, твърди министерството принципал.

„Проектната компания „Нефтопровод Бургас-Александруполис БГ" ЕАД е акционер в международната проектна компания „Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Амстердам, Холандия, която притежава 24,5% от капитала", кава финансовият министър в отговор на въпроса на OFFNews докога България ще плаща бюджетни средства по спрения проект.

На 12.03.2013 г. Народното събрание прие Закон за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

Действащите понастоящем документи, пораждащи договорни отношения са:
Споразумение на акционерите, подписано на 18.01.2008 г. от акционерите на международната проектна компания „Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Кралство Нидерландия;
Учредителен договор (Устав), подписан на 6.09.208 г. за учредяване на международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Кралство Нидерландия.

Решение на Общото събрание на акционерите на международната проектна компания (МПК) от 13.03.2012 г., с което МПК е прекратила договорите с всички свои контрагентни и с всички членове на управителните органи и служители и е предала изцяло управлението на МПК на „Вистра" Б.В. (Vistra B.V) - дружество, което предоставя услуги по управление на други дружества.

„Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ" ЕАД следва да изпълнява своите задължения като акционер в международната проектна компания „Транс Балкан Пайплайн" Б.В., в т.ч. финансови, докато МПК не бъде ликвидирана.

Министерството на финансите е планирало в кратки срокове през 2015 г. да поиска от съда в Нидерландия прекратяването на дейността и ликвидацията на международната проектна компания „Транс Балкан Пайплайн" Б.В. предвид оттеглянето на Република България от проекта „Нефтопровод Бургас-Александруполис".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.