• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Вестниците пишат

Вестниците пишат

/КРОСС/ За първи път НЗОК може да плати на болниците над лимитите

в. Сега

За пръв път от 2 години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила. Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 млн. лв. месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър Москов. "Има възможност разходите на болниците над таваните, определени като прогнозни, да бъдат заплатени, защото системата на контрол и системата на ясна прозрачност за това има ли реално такъв пациент и той лекува ли се сработва и тя дава около 5 милиона по-малко разходи на месец. Това дава възможност болниците да бъдат финансирани допълнително там, където работата е доказана", обяви Москов.

Парламентът забави куп закони, поискани от ЕК
в. Сега

Хаосът в парламента покрай наближаването на предсрочните избори заплашва приемането на редица законопроекти в области, в които България трябва да приложи директиви на ЕС. Става въпрос за сфери като отдаването на концесии, борбата с хакерството и защитата на свободната конкуренция. Ако депутатите не успеят да ги гласуват, на страната ни може да й се наложи да отговаря в Съда на ЕС в Люксембург.

Бонус от държавата, ако назначиш тежко ранен при ПТП
в. Монитор

Поощряване на фирми, назначаващи хора, пострадали сериозно при катастрофи, обмисля държавата. От МВР са заложили компаниите да се ползват от редица привилегии, сред които по-ниски осигуровки и по-малки данъци, когато наемат служители с наранявания, получени при ПТП. Облекчението за работодателите ще е на същия принцип, на който сега фирмите наемат хора с увреждания, но процедурата за доказване ще е по-опростена, като няма да е нужен ТЕЛК, а само съдебно решение.„Едва ли ще е на друг принцип, различен от този за хора с увреждания, защото в противен случай те ще се чувстват дискриминирани“, обясниха от социалното министерство.

250 лева стигат за застраховка срещу кибератаки
в. Монитор

Между 135 и 250 лева би струвала застрахователната полица, ако фирми от малкия бизнес искат да се застраховат срещу кибератаки. Това обясни за „Монитор“ Михаил Николов, главен експерт „Имуществено застраховане и фронтинг“ в "Евроинс". Тази застраховка ще покрие преки загуби на компанията в случай на пробив в информационната сигурност, както и свързаните с него разходи за възстановяване на информационните активи и отговорностна компанията спрямо нейни клиенти и контрагенти за реализираните от тях загуби до посочения лимит в договора. Застрахователната премия може да бъде платена и разсрочено – до 4 вноски.

Ядем пестициди за 60 милиона лева
в. Труд

Над 60 милиона лева е стигнал нелегалният внос на продукти за растителна защита у нас през миналата година, съобщи за „Труд“ председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов. За сравнение през 2015 г. той е възлизал на около 30 млн. лева.

Тези продукти са канцерогенни и са опасни както за селскостопанската продукция, така и за пчелите например, допълни той. Най-големите количества идват от Турция, но внос има и от Сърбия и Македония. Голяма част от продуктите, които влизат от Турция, в миналото са били бойни вещества, а повечето от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, обясни доц. д-р Николов.

Строят нов 19-етажен комплекс в “Овча купел”
в. 24 часа

Строителството на 19-етажен модерен жилищен комплекс в столичния квартал “Овча купел” започва до дни. Проектът G Tower е на “Главболгарстрой”. От компанията са се срещнали с жители на квартала, представили са проекта за новия комплекс и са ги уверили, че никой няма да ги остави без достъп до домовете им. Живеещи в един от блоковете на ул. “Маестро Кънев” са имали тревога, че ще бъде затворена улицата, която попада в проекта на новия комплекс.

София търси почистващи фирми за четири района срещу 79 млн. лв.
в. Капитал Daily

Столичната община търси срещу 79 млн. лв. фирми, които да почистват районите "Овча купел", "Витоша", "Младост" и южната част от "Триадица" в следващите четири години, става ясно от обявление в регистъра на обществените поръчки, цитирано от "Дневник". Причината е, че през април 2017 г. изтича договорът на австрийската фирма "Заубермахер" (ЗМБГ), която се занимава с чистотата в тези райони, както и в целия квартал "Люлин".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.