• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Международна конференция за проблемите в съвременната журналистика се състоя в РКИЦ

Международна конференция за проблемите в съвременната журналистика се състоя в РКИЦ

/КРОСС/ В Руския културно-информационен център (РКИЦ) се състоя седмата Международна конференция „Русия и Европа - актуални проблеми на съвременната международна журналистика".

„Много съм признателен, че сте тук и присъствате на нашата конференция, това вече е традиция. Бяхме и във Виена, Братислава, миналата година и в Будапеща" - започна конференцията главният редактор на списание „Международен живот" Армен Оганесян. Той добави: "Много ни е приятно, че днес сред нас освен българските колеги има колеги от други Европейски страни. Сега искам да предоставя думата на г-н Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България".

„Скъпи приятели, приветствам Ви за участието Ви в тази конференция. За голямо съжаление, в днешния нестабилен свят, част от някои медии се явяват като инструмент на т.нар. „Fake news", които са способни да повлияят отрицателно на политическата ситуация на дадена държава и на външната й политика" - посочи н. пр. А. Макаров.

От своя страна Чавдар Минчев - главен редактор на списание „Международни отоншения" изрази благодарността си, че международната конференцията се провежда в София, защото това е една възможност да се засегнат основни въпроси, които интересуват световната и международна общественост.

"В последните години, въпреки че липсва научно определение на понятието хибридна война, то стана част от съвременния политически живот. Неговата същност е в разнообразните средства, с които се води тази война срещу Русия - военни, политически пропагандни, културни, социални, икономически, екологични и така нататък." - това коментира по време на международната конференция Светлана Шаренкова. "Затова, когато от страна на САЩ и Запада се чуват лозунги за свобода на словото, трябва да бъдем доста скептични към тези прокламации", смята Шаренкова.

"Нормалният поглед съдържа около 5% от състоянието на българските медии по отношение на Русия, а 95 процента са истеричната русофобия", коментира по време на конференцията редакторът на предаването „12+3" по БНР Петър Волгин.

Според Волгин, ако човек иска да направи успешна кариера в българските медии, ако иска по-дълго време да си запази високия си пост, то трябва да се придържа към указанията и образците, които му се спускат отвън, особено по такива въпроси като отношението към Русия.

Според журналиста от БНР: "медийните хора в България, особено по-младите от тях, са обект на постоянно обгрижване от страна на всевъзможни западни фондации, обучителни центрове и инициативи. Журналистите прекарват доста време, стажувайки в западноевропейски, американски медии и обучавайки се в тамошните медийни центрове.".

В конференция взе участие още и Александър Бикантов, ръководител на пресцентъра и заместник-директор на Департамента за информация и печат в Министерството на външните работи на Руската Федерация, които също приветства участниците. Доклади изнесоха: Боян Чуков - политолог, Антония Пенчева, доктор на науките, проф. Динков. На събитието присъстваха представители на медиите и редица обществени деятели.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.