• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Без обществен и политически консенсус инсталацията за изгаряне на RDF в София e обречена

Без обществен и политически консенсус инсталацията за изгаряне на RDF в София e обречена

/КРОСС/ Няма обществен консенсус за намерението на Столична община да тегли заем от 67 млн. евро за 19 години за изграждането на завод за изгаряне на RDF на площадка на "Топлофикация" в района на Централна гара в София. Това се видя вчера на проведеното обществено обсъждане на третата фаза за изграждането на инсталацията, коментира общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев.

Той припомни, че в Столичния общински съвет няма и политически консенсус по темата. На 20 юли 2017 г. решението за завода и съответно за неговото финансиране бе взето единствено с гласовете на общинските съветници от БСП и ГЕРБ. "Политическа група 5" гласува против и настоя да бъдат разгледани всички алтернативни технологии и след изготвянето на подробен техен екологичен и финансов анализ да се вземе решение.

"По време на общественото обсъждане нямаше нито един гражданин с позитивно мнение, напротив. Присъстващите столичани ясно и категорично изразиха негативизма си към намерението на Столична община да вземе заем от 67 млн. евро за финансирането на инсталацията, което е достатъчно показателно. Именно за това предлагам да бъде прегласувано решението на Столичния общински съвет, прието с гласовете на БСП и ГЕРБ. Няма как при това гражданско недоволство решението да бъде изпълнено и този проект реализиран", заяви инж. Славчев.

"По време на една от срещите с Европейската инвестиционна банка в София, на която аз участвах, беше поставен един много ключовов въпрос. А именно, дали има политически и обществен консенсус за изграждането на инсталацията за изгаряне на отпадък в София. Тогава представители на Европейската банка ясно заявиха, че ако няма такъв консенсус това би представлявало огромен риск за самия проект и неговото финансиране", допълни инж. Славчев.

Според мен няма банка и финансова институция, както и самата Европейска комисия, която да финансира този проект без политически и обществен консенсус", категоричен бе съпредседателят на ПГ5.

За реализирането на проект за необходими около 160 млн. евро, като само 93 млн. евро ще са грант, безвъзмездни от ЕК, а осталите средства кредит, който столичани ще плащат.

"Това, което предлагам аз и моите колеги от "Политичческа група 5" е незабавно да се отмени решението на СОС от 20 юли 2017 г. Това е стратегически обект от голямо обществено значение за следващите 30 години и за това е важно да се преразгледа това решение и да се сложат на масата всички алтернативи - технологични. Те да бъдат добре анализирани, да има икономически и екологичен анализ, подготвен от експерти и специалисти. Тези анализи да бъдат подложени на обществено обсъждане, да се стигне до консенсус и на тази база СОС да реши по коя технология ще се изгражда третата фаза от това съоръжение", каза Симеон Славчев.

След всяко обществено обсъждане се изготвя доклад, който се прилага към документацията по проекта. А доклада от това обшествено обсъждане ще е отрицателен, което показва, че няма как да се върви напред по изпълнението на проекта, припомни общинският съветник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.