• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проф. Константинов: Испанското правителство направи всички възможни грешки с Каталуния

Проф. Константинов: Испанското правителство направи всички възможни грешки с Каталуния

/КРОСС/ "Случилото се в Каталуния има два основни аспекта. На първо място е икономическият, защото някои хора в областта смятат, че ще живеят по-добре, ако се отделят от Испания, което е възможно. Също така не бива да се забравя, че областта има на територията си ядрена централа, която е два пъти по-мощна от мощностите в България и ако Каталуния се отдели, то тя ще бъде ядрена сила - този факт също не бива да се забравя". Това каза в сутрешния блок на БТВ проф. Михаил Константинов.

"На второ място са психологическият и историческият аспект, които са най-важни в момента. Сегашното централно управление на Испания действа като пряк наследник на Испанската империя, която е една от най-жестоките империи в историята. Също така управляващите в момента в Испания са по-скоро роялисти, плюс това страната е монархия, докато каталунците, в по-голямата си част, са републиканци - те са се опитвали четири пъти досега да се отделят и сега ще им е петия път", коментира още проф. Михаил Константинов.

Той напомни, че това е първият път, в който опитът е съпроводен от референдум.

"Трябва да се отбележи, че испанското правителство направи в случая всички възможни грешки и както трябва да бъдат насрочени предсрочни избори в Каталуния, което би било един мирен начин за излизане от ситуацията, то трябва да има и предсрочни национални избори. Нека премиерът Рахой да се яви на нови избори и ако народа го иска, нека да го избере отново, въпреки че се съмнявам", казаоще проф. Константинов.

Математикът коментира и последните политически събития в България.

"За първи път от последните двадесет и седем-двадесет и осем години БСП изкарва на показ вътрешните си противоречия. Това говори за тежък конфликт вътре в партията. Тепърва ще гледаме конфликти в левицата и може да се каже накратко, че и при тях става въпрос за ресурс", смята проф. Михаил Константинов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.