• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Марков: Предложението за конституционни промени заради приватизацията граничи с правна фантастика

Марков: Предложението за конституционни промени заради приватизацията граничи с правна фантастика

/КРОСС/ "Идеята за конституционни промени, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, граничи с правната фантастика. За мен е недопустимо държавата да се опитва по такъв начин да компенсира собственото си бездействие в продължение на години". Това каза за "Хоризонт" Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

"Аз мисля, че подобна стъпка към промяна в Конституцията е наистина нещо, бих го нарекъл дори абсурдно в момента. Интересно ми е по какъв начин биха се защитили вносителите, че точно приватизацията е най-тежкият случай, който заслужава вдигане на давността и малко ли са другите престъпления, останали неразкрити, с прекратени производства, и как ще се аргументират те пред пострадалите, примерно, от едни такива престъпления, че за тях давността е абсолютна и важи."

Според Марков предложението е популистка заигравка и опит да се спечели поизхабеното доверие на обществото, че, видите ли, ето я политическата воля да изчистим миналото. Той изтъкна, че докато се търси начин за удължаване на давността на приватизационните престъпления, тече тази на делото КТБ.

Експертът обвърза предложението на ГЕРБ и с готвения вот на недоверие: "Общо взето, няколко месеца бяха нужни, за да започнат тези наистина агресивни противопоставяния, но това, което на мен не ми харесва, е, че се намесва Конституцията, тъй като Конституцията не е предизборна програма, за да може така да се хвърля наляво и надясно в политическото противоборство. Това е основата на държавността и ако всеки един политически конфликт рефлектира върху промяна в Конституцията, това не говори за правовия ред в държавата."

Марков коментира, че и с Българското европредседателство се злоупотребява, тъй като управляващите го виждат като своеобразен имунитет.

"Те смятат, че, управлявайки за 6 месеца ЕС, са имунизирани срещу каквито и да било критики на домашната сцена, което, разбира се, не е така. Ако имаш отговорността да управляваш 28 държави - членки, би трябвало да си готов да отговаряш на критиките на опозицията в собствената си държава. "

От друга страна, за опозицията пък като че ли това е една открита сцена, в която цяла Европа ще бъде фокусирана върху България и те се опитват да изкарат абсолютно всичко, което биха имали като критики точно в този период.

Експертът коментира, че само съдът може да се произнесе дали в НС има хора, замесени в наркотрафик, каквито твърдения отправи Борисов: "Това повдига сериозния въпрос за неефективността на нашата съдебна власт, тъй като ставаме свидетели на обвинения, които се хвърлят, и в същото време виждаме едно абсолютно бездействие на органите на съдебната власт, които в този случай са призвани да реагират."

Прокуратурата обаче е трябвало да прояви интерес към казаното или към автора на обвинението, коментира той.
Политическият психолог проф. Людмил Георгиев определи като „стряскащо" изказването.

"Тези думи на министър-председател и на политици, те се чуват. Надалече! Значи в българския парламент има наркотрафиканти, пък изведнъж ние ще сме председатели на Евросъвета за 6 месеца. Ужасяващо, нали.
Това е такъв шамар за българския парламент, който едва ли някой осъзнава в България. Това е шамаросване на цялата държавност в навечерието на председателството. Представете си, че медиите разпространяват това и един нормален европейски политик го чете... Може ли да допуснем каква реакция би имал."

"Предложението за промени в Конституцията заради приватизацията е по-скоро една пушилка от страна на ГЕРБ, защото едва ли ще се стигне до такова мнозинство, чрез което да се промени конституционния текст, допълни политическият психолог. Той сподели и свое изследване върху психичните характеристики на българите от създаването на Дунавска България. За съжаление, фундаменталната българска културна представа е тази за оцеляването -индивидуалното и семейно-родовото. За вековното справяне с тази цел изглежда, че отчуждението от държавата преобладава", допълни Георгиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Нейчев

Това се прави не за да даде някакъв резултат, а за да се отвлича вниманието на хората. Какво им пречеше да изпълняват закона и след приватизационния контрол? Има ли някой осъден за хилядите крупни далавери у нас след 1989 год? Осъдиха ли някой за КТБ?

15.11.2017 15:11:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.