• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Р. Петков, АБВ: Не сме прът в колелото

Р. Петков, АБВ: Не сме прът в колелото

/КРОСС/ Парламентът ще гласува на първо четене промените в Конституцията. Преди няколко дни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров заяви, че отказът на Конституционния съд да гледа предложените промени изобщо не разколебава депутатите да започнат работа по тях.

От ГЕРБ са провели разговори с останалите партии в Народното събрание за постигането на консенсус. По думите на Димитър Лазаров партиите са показали подкрепата си по законопроекта, като негови вносители. Той припомня, че вече бяха събрани 180 гласа. Срокът между внасянето на един законопроект за изменение на Конституцията и разглеждането му в пленарна зала е един месец.

В началото на септември промените в Конституцията за съдебната реформа бяха приети на първо четене от ресорната парламентарна комисия. "За" разделянето на ВСС на две колегии гласуваха - 10 членове на комисията, а двама бяха "против".

Няколко дни по-късно Георги Първанов заяви, че АБВ няма да гласува "за" промените в Конституцията на първо четене, а на второ четене ще подкрепи двата пункта, свързани с разделянето на ВСС и засилване на правомощията на инспектората.

Не сме прът в колелото. Нашата позиция е последователна. Ние питаме Венецианската комисия относно промените в Конституцията и не чакаме отговор. Защо я питаме тогава. Твърди се, че те са заявили, че разпределението в прокурорската квота 6 на 6 не е добре - нещо, което ние говорим още от началото на дебата. Заявили са, че трябва да се ограничат правомощията на правосъдният министър. Вторият въпрос е свързан с конституционосъобразността на решенията, които се предлагат. Предлагайки разделение на ВСС, ние отиваме в периметъра на Великото народно събрание, коментира в студиото на бТВ Румен Петков от АБВ.

Според него квотата шест на шест ще постави и прокурорите в зависимост.

„Свидетели сме на действия на правохранителната система в Асеновград и в Първомай. Вчера бившият директор на Пловдив обяви как народен представител от мнозинството му е оказвал натиск да уволни точно тези двама директори и на тяхно място да назначи посочени от него директори. Сега е моментът да се каже, че тази квота шест на шест в Прокуратурата, ще постави и прокурорите в зависимост и за мен е много важно как прокуратурата ще реагира на това публично изказване на бившия директор на Пловдивската дирекция на МВР, защото това за мен лично ще е критерий дали Прокуратурата може да отговори на обществения интерес, заяви Петков.

Румен Петков посочи, че когато се говори за обществения интерес той многократно е задавал един въпрос към правосъдния министър: „Защо той не обявява имената на съдиите и прокурорите, които са забавили с години произнасянето на присъди?". „Сега всички ние и вашите зрители плащаме за забавено правосъдие, плащаме на изнасилвачи, на сутеньори, плащаме на крадци", категоричен бе Петков.
Той бе категоричен, че министърът на правосъдието разполага с всички доклади на съдебната власт и може да разпореди тяхното оповестяване.

По наше виждане ние сме се стремили да спазваме всички ограничения, наложени от Конституцията и в тази връзка е и решението на Конституционния съд по въпроса. Ако предложенията бяха в силен разрез с конституцията, те щяха да се изкажат отрицателно, каза от своя страна Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ.

Той припомни позицията на ГЕРБ, че търси баланса и максимално широка подкрепа по предлаганите реформи. Ние имаме отговори на всички въпроси, които задават в момента колегите от АБВ и сме ги заявявали и обяснявали многократно. Действително има принципни въпроси, по които партиите в коалицията може да се обединим и да направим компромиси, има и въпроси по предлаганите промени, които засега могат да се отложат във времето, допълни Кирилов.

Факт е, че доверието в съдебната система е много ниско и е факт, че са нужни множество промени. Може предлаганите промени да не са толкова големи и достатъчни, но ако сега не бъдат събрани 180 гласа, при днешното гласуване на първо четене, то темата по промените ще бъде отложена с няколко месеца, посочи Димитър Делчев от Реформаторския блок.

Факт е, че именно колегите от АБВ не подкрепиха предложенията по антикорупционния закон, отбеляза той и допълни: Надявам се, че няма те днес да са спирачката и да не подкрепят и предложенията за конституционни промени.

Филип Попов от "БСП-лява България" припомни позицията на социалистите по предлаганите промени в Конституцията. Смятаме, че тези предложения са по-скоро колкото да има някакви предложения, а не желание за сериозна промяна и подобряване на работата в съдебната система, каза той и допълни: Не можеш да тръгнеш да правиш една реформа, без да имаш промени в процесуалните закони - това в момента е все едно да правиш ремонт на къщата от покрива надолу без да имаш здравите основи, коментира депутатът от левицата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.