• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Правосъдният министър подава оставка

Правосъдният министър подава оставка

/КРОСС/ Радан Кънев преминава в опозиция в личното си качество

Правосъдният министър Христо Иванов обяви от парламентарната трибуна, че подава оставка. Това се случи минути, след като стана ясно, че съдебната реформа, подготвена от него и прокарвана от Реформаторския блок, се проваля. 

След оставката му лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че излиза в опозиция. Това той прави в лично качество. За оставането на министри от РБ в кабинета решение ще вземе политическото ръководство на блока.

ВСС е вече с две колегии- съдийска и прокурорска, решиха депутатите при гласуването на второ четене на промените в Конституцията със 196 гласа „за", 35 „против" и без „въздържали се". Дискусиите и при тези текстове бяха разгорещени.

От „БСП лява България" бяха категорични, че са против разделянето на ВСС.
Радан Кънев от РБ заяви, че функционалното разделение допринася за ефективност, отговорност и борба с корупцията. Промяната на Конституцията нито е правосъдна реформа, нито панацея, но е възможност за отключване на същинска реформа и осъществяване на контрол между функционално независими органи, каза той.

От БСП сме против разделянето на две колегии на ВСС, заяви по време на дебата от парламентарната трибуна позицията на левицата по промените в Конституцията лидерът й Михаил Миков. Според него ВСС е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране и не може професионалната биография да бъде критерий за разделянето. Обществеността трябва да има присъствие, но разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. Ако е така, това би означавало НС да направи колегии, МС също да направи колегии и тя да измества решенията на конституционния орган. От БСП сме против разделянето на две колегии на ВСС.Според Миков разделението ще доведе до затварянето на системите вътре в себе си - съдийската и прокурорската система. Много по-малко прозрачност ще има в правилата на действие на тези органи. Внесените предложения са компромис, но не знам дали е исторически или компромис, който не отговаря на стратегията за реформа в съдебната власт. Левицата смята, че с тази промяна се връща функционирането на съдебната власт назад.

Днешното заседание на Народното събрание ще продължи до приключване с измененията в Конституцията. Предложението дойде от Данаил Кирилов (ГЕРБ) след 30-минутна почивка. 108 народни представители го подкрепиха, осем бяха „против", а седем се въздържаха.

Първа точка за утре е свалянето на имунитета на Волен Сидеров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

БоБо

Борисов ликвидира РБ. Щеше да е тъжно, ако не бяха такива жалки нищожества. Решил е да има предсрочни избори. Както винаги, ДПС му помогна. Всеки, който си мисли, че сега ще управлява официално с ДПС, много се лъже. Ще проведе изборите, РБ изпадат от борда, ще управлява с ДПС, както досега – задкулисно. Местните избори му показаха, че в бъдещото НС няма да има нужда от г*зове и копелета.Моралният стожер ще е Борисов, защото ще заяви, че не може да управлява с ДПС.През последните месеци се чудеха какво да направят за да предизвикат предсрочни избори. Изборите ще бъдат подправени и тотално фалшифицирани, както местните. Искат цялата власт!!!

10.12.2015 01:09:19

Бостан

Така или иначе, сега БОСТАН-а на ДПС и ГЕРБ вече ще се официализира. Може и да го обяват, надупвайки се на 15 –ти пред Давутоглу.

09.12.2015 15:32:36

Анонимен

Отиваме към парламентарни избори, но за да се спре купуването на гласове и фалшификацията на протоколите те трябва да бъдат при пълен граждански и международен контрол от начало до край. Само така управляващата бандитска мафия, която си има държава, ще бъде свалена от власт и пратена в затвора.

09.12.2015 15:27:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.