• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Копринаров: Интригата е колко малки партии ще влязат в следващия парламент

Проф. Копринаров: Интригата е колко малки партии ще влязат в следващия парламент

/КРОСС/Кампания без скандали, но и кампания без ентусиазъм. Така определи предизборната агитация проф. Лазар Копринаров - ръководител на Катедра "Философски и политически науки" в Югозападния университет "Неофит Рилски". Пред БНР той обоснова мнението си така: 

От една страна ми се струва, че е вяла поради наличието на една огромна умора - в избирателите и политиците. Не само физиката, но и психиката на хората има праг на изтощаване. На практика тази кампания започна преди месец, но неофициално тя се води от година и половина, още от прочутото избиране за шеф на ДАНС на един известен политик.

Проф. Копринаров изключи възможността за договорка между политиците като причина за вялата кампания.

Вярно е, че този път политиците на водещите партии този път говорят не така агресивно, отколкото беше на предходни избори. Говорят, някак си с идеята, че могат да седнат на масата на диалога. Разбирам ги, защото си дават сметка, че България е в трудна икономическа и не само икономическа ситуация и който и да победи, с каквото и мнозинство да разполага, то няма да е достатъчно да успокои обществото, каза той и допълни: При нас се знае кои ще бъдат първи, втори и трети, но не заради договорка, а защото структурирането на избирателите е такова. Има обаче една интрига и тя е съществена - колко ще бъдат малките партии, които ще успеят да прескочат 4-процентовата бариера.

Според проф. Копринаров именно този въпрос стои в основата на създаването на стабилна коалиция след изборите, за да се оформи такава политика, която да съответства на обществените интереси.

Налице е компресиране на страх в обществото, коментира още той.

В основата стоят не само тези беди, които ни сполетяха - наводнения и природни катаклизми. Тези катаклизми очевидно правят хората глухи за всякакво политическо говорене. Това е и друго обяснение за вялостта на кампанията. У нас има натрупване на страх и по още една причина - ерозия на доверието на гражданите помежду им и ерозия на доверието към политиците и институциите, каза Лазар Копринаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.