• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Южна Корея се ядоса - обяви диалога със Севера за невъзможен и също пусна две ракети

Южна Корея се ядоса - обяви диалога със Севера за невъзможен и също пусна две ракети

/КРОСС/ Изненадващо или не премиерът на Австралия Малкълм Търнбул беше най-бърз в реакцията си и първи осъди поредния опит с изстреляна балистична ракета на Северна Корея.

"Това е пореден опасен, безразсъден и криминален акт от страна на северокорейския режим, който заплашва стабилността в региона и целия свят и ние го осъждаме, напълно", заяви Търнбул, цитиран от "Фокус".

Реакциите на другите световни лидери обаче не закъсняха, като най-остра очаквано бе тази от Южна Корея. Президентът Мун Дже - заяви, че диалогът със северния съсед е „невъзможен в подобна ситуация" и предупреди Пхенян, че Сеул има възможностите да нанесе такива поражения на Севера, „от които той няма как да се възстанови"

Мун обяви това по време на спешното заседание на Съвет за национална сигурност, което той оглави, веднага след като се завърна от официалната си визита в Индия.

„Въпреки постоянните критики и осъждания от страна на международната общност, предупрежденията и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея отново изстреля балистична ракета", заяви Мун в началото на срещата.

„Остро осъждам и съм много ядосан от серията провокации на Северна Корея. Диалогът е невъзможен в подобна ситуация", заяви Мун.

„Международните санкции и натиск ще се усилят още повече и ще принудят Северна Корея да избере единствената реална възможност, с която разполага - истинският диалог", допълни държавният глава.

Освен това, южнокорейският президент заяви, че страната му ще продължи да развива военния си потенциал, за да може да противостои на растящата ядрена и ракетна заплаха, докато влага максимални усилия за съблюдаването на пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност.

Мун увери гражданите на Южна Корея, че страната е способна да се защитава.

„В случай, че Северна Корея предприеме провокационни действия срещу нас или срещу нашите съюзници, имаме достатъчно сили да им нанесем такива щети, от които няма да могат да се възстановят", предупреди той.

„Надявам се, че народът ни ще повярва в решимостта на правителството и неговите усилия да бди над техния живот."

Министерството на отбраната на Южна Корея пък съобщи, че Въоръжените сили на страната са изстреляли две балистични ракети, в отговор на последната провокация от страна на Северна Корея. Те са  били от типа „Хюнмоо-2" (Hyunmoo-2) и са изстреляни от установка намираща се в източната част на страната, близо до границата между Севера и Юга. Това се е случило само шест минути, след като Пхенян е направил пуск на своята балистична ракета със среден обхват.

Едната, от южнокорейските ракети, е „ударила точно" в симулираната мишена в Източнокитайско море, отдалечена на около 250 километра, съобщиха от Обединения генерален щаб на корейската армия.

Разстоянието, между пусковата площадка и летището Сунан, в покрайнините на Пхенян, откъдето северокорейците изстрелват ракетите си, е същото. Другата ракета е паднала във водата край източното крайбрежие „още в началния етап на полета", уточниха южнокорейските военни. Съответните органи анализират причините за това.

Служител на министерството на отбраната посочи, че реакцията на Юга е дошла, още докато ракетата на Севера е продължавала да лети. Той подчерта, че военните са могли да предприемат такава бърза мярка, тъй като са открили признаци за тайните приготовления на Севера, който се е подготвял да изстреля ракетата предварително. Тази информация е съобщена незабавно на президента Мун Дже-ин, който е наредил да се подготви ракетен отговор.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пусна официално изявление, в което призова Китай и Русия за подкрепа за справяне със ситуацията и за да „покажат на КНДР нетърпимостта си към тези безразсъдни изстрелвания на ракети".

В изявлението се казва също, че продължаващите провокативни действия от страна на Северна Корея само задълбочават политическата и икономическата изолация на страната.

Говорителят на японския кабинет Йошихиде Суга заяви, че Япония осъжда последния ракетен пуск на Северна Корея по най-силния възможен начин и ще предприеме съответни и своевременни действия в ООН и на други места, оставайки в постоянен близък контакт със САЩ и Южна Корея.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Човекот си прави ракетохвърганията т.е. опитите с цел да вмирише кравефермата , а не кучкарниците , кво квичат палетата , а ковбоеца чака да види цената на памперсите на борсата.

15.09.2017 09:56:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.